6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Analize și Trenduri – Reţeaua de gazoducte din Republica Moldova va fi operată de o companie deţinută de Transgaz şi BERD – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Semnarea acestui acord a fost posibilă ca urmare a modificării legislaţiei – ceea ce permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar şi în baza unor decizii ale CSE din iunie şi septembrie...

Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova faţă de Comunitatea Energetică.

Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislaţiei europene şi liberalizarea, transparentizarea pieţei de gaze.

Reţelele de transport al gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deţinută de Transgaz România şi BERD. Guvernul Republicii Moldova a anunţat că decizia în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), iar presa de la Chişinău consideră că este o măsură ce va diminua dependenţa de gazul rusesc, transmite News.ro. 

Potrivit ministrului moldovean al energiei, Victor Parlicov, între Moldovatransgaz – filială a Moldovagaz – şi Vestmoldgaz a fost semnat un contract de luare în locaţie a reţelei de transport al gazelor naturale, cu durata de cinci ani. 

Pentru a intra în vigoare, contractul mai trebuie să fie avizat de Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) din Republica Moldova, scrie NewsMaker. 

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deţine gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Acţionari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 25%. 

Semnarea acestui acord a fost posibilă ca urmare a modificării legislaţiei – ceea ce permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar şi în baza unor decizii ale CSE din iunie şi septembrie. Astfel, se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activităţii de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul şi a asigura accesul tuturor părţilor interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova faţă de Comunitatea Energetică. 

„Ca şi în cazul sincronizării pieţei energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simţi în vreun fel această schimbare pe piaţa de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislaţiei europene şi liberalizarea, transparentizarea pieţei de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la reţele pentru toate companiile şi pe termen lung vom creşte credibilitatea pieţei pentru traderi şi furnizori europeni, iar competiţia, pe viitor, poate genera şi preţuri mai bune”, a spus ministrul energiei, Victor Parlicov.

Editor : A.C.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!