În doar trei luni de zile, guvernanții au reușit să producă atâta confuzie încât nimeni nu mai înțelege nimic, probabil că nici ei. Oficial, programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat în acest an. Și totuși, inexplicabil, Guvernul îl finanțează. A alocat 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi care ar trebui cheltuiți până la finaulul acestei luni. Dar cum să fie cheltuită această sumă imensă, dacă programul nu există!? O dilemă la care politicienii nu se gândesc dar pentru care analiștii au un singur răspuns: Rabla pentru becuri este doar o măsură populistă a guvernanților, vânturată în spațiul public pentru a aduna capital electoral. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.
În trei luni de zile guvernanții au reușit să producă atâta confuzie încât nimeni nu mai înțelege nimic. În septembrie românii au început să primească facturi tot mai mari la energia electrică. Grijuliu, Guvernul a venit și cu soluția salvatoare: toate becurile vechi cu incandescență vor fi înlocuite cu becuri led, pe cheltuiala statului. Sigur pe el, ministrul mediului anunța și când va fi lansat programul.
Tanczos Barna, ministrul mediului, la data de 4 octombrie 2022: Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie poate fi lansat programul, cel târziu.
Totul a fost doar un bluf, spun analiștii. Imediat după acel moment, guvernanții și-au dat seama subit că Administrația Fondului pentru Mediu ar avea nevoie de un soft nou pentru a putea implementa acest program. Iată că după trei luni softul încă nu este gata și nimeni nu știe când va fi, nici măcar șeful instituției. Ne anunță relaxat că nu a fost încropit caietul de sarcini pentru noul soft. Urmează licitația, eventuale contestații, achiziția efectivă apoi implementarea și apoi… vom mai vedea.
„Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea”
Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea, vom avea contestații, nu vom avea contestații, nu pot să vă spun acum cât va dura procedura de achiziție publică, probabil elaborarea softului va dura undeva două, trei luni de zile, dar perioada de desfășurare efectivă a unei achiziții publice nu pot să vă spun cât va dura, pentru că e în funcție de ce se va întâmpla la momentul respectiv.
Dumitru Chisăliță, expert în energie: Știm că avem proiecte în derulare prin AFM care deși au fost pregătite cu zecile de luni, nu funcționează în momentul de față, era improbabil ca ceva care să fi trebuit să fie pus în aplicare în doar câteva zeci de zile, să aibe vreo șansă. Din păcate este încă o dovadă a modului cum se lucrează în România, mai mult vorbim decât facem.
Până la urmă, presat de insistențele jurnaliștilor, ministrul mediului a recunoscut că programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat anul acesta.
„Nu o să fie gata anul acesta, se lucrează la un sistem informatic nou”
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Nu o să fie gata anul acesta, se lucrează la un sistem informatic nou care să asigure stabilitate și în momentul în care este gata se va lansa programul.
Și acum vine decizia, cel puțin bizară a Guvernului. Deși programul nu va mai fi lansat, în urmă cu două săptămâni, Executivul a adoptat o Hotărâre prin care modifică bugetul AFM și alocă 400 de milioane de lei pentru schimbarea becurilor vechi.
Nicolae Ciucă, premierul României: Prin decizia de astăzi asigurăm un buget de 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu led, becuri noi, becuri mai performante și economice.
Teoretic, acești bani ar fi trebuit cheltuiți până la 31 de decembrie 2022. Dar cum să fie cheltuiți dacă programul nu există și nici nu va exista!? Răspunsul este unul singur susțin analiștii. Totul a fost doar un exercițiu de imagine al guvernanților.
„Este foarte ușor să acoperi cu niște becuri toată incompetența anului 2022”
Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în domeniul energiei: Este foarte bine să discutăm despre aceste becuri ca să nu vedem problemele adevărate, lipsa de investiții, blocarea prosumatorilor, pierderea de fonduri europene pentru eficiență energetică, multe alte proiecte foarte importante pentru România, unde suntem mult în urmă și atunci este foarte ușor să acoperi cu niște becuri toată incompetența anului 2022.
Reporter: Banii care au fost alocați, ce se întâmplă cu ei?
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Se reportează.
Dumitru Chisăliță, expert în energie: Din păcate, explicațiile nu cred că le găsim în zona logicii și în zona logică, cred că sunt elemente de imagine care cumva au dorit să acopere acea cerință mare care era în septembrie de reducere a consumului de încadrare în niște ținte europene și cred că mai puțin a fost o dorință reală ca aceste lucruri să se se întâmple.
Astfel autoritățile au blocat inutil sute de milioane de lei, bani care puteau fi folosiți la alte programe ale Administratției Fondului de Mediu. Sau, putem face și noi un exercițiu de imaginație pentru a vedea pe ce se pot cheltui 400 de milioane de lei în România: printre altele, 15 kilometri de autostradă în zona de câmpie, 20 de creșe mari cu o capacitate de peste 100 de copii, un spital mai mare decât cel construit de la zero în Mioveni, sau se pot cumpăra 40 de tramvaie noi. Acum așteptăm să vină anul 2023, când pe lângă suma reportată de anul acesta, programul Rabla pentru becuri va primi și alte fonduri. Doar că, nimeni nu știe când va deveni totul funcțional.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).