22 C
București
luni, iulie 22, 2024

Analize și Trenduri – Studiu: 74% dintre manageri consideră că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Concluziile celui de-al 8-lea studiu Confidex care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023, realizat de Impetum Group, au fost publicate zilele trecute, indicele Confidex atingând cel mai mare nivel de până acum, respectiv 50,2.

După pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie și cea a materiilor prime, deși există încă multă incertitudine în economie, managerii se declară din ce în ce mai optimiști și mai relaxați, semn al unei maturități și al unor lecții învățate din experiențele ultimilor 3 ani.

În mod special se îmbunătățește starea de spirit a managerilor companiilor care au cifra de afaceri peste 5 milioane de euro (indicele Confidex pe acest segment este 51).

Trei sferturi dintre managerii chestionaţi în cadrul unui studiu privind încrederea în economie consideră că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei şi tot mai mulţi mizează pe o creştere a investiţiilor publice şi private, relatează Agerpres. Concluziile celui de-al 8-lea studiu Confidex care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023, realizat de Impetum Group, au fost publicate zilele trecute, indicele Confidex atingând cel mai mare nivel de până acum, respectiv 50,2.

După pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie şi cea a materiilor prime, deşi există încă multă incertitudine în economie, managerii se declară din ce în ce mai optimişti şi mai relaxaţi, semn al unei maturităţi şi al unor lecţii învăţate din experienţele ultimilor 3 ani. Indicele Confidex a atins cel mai mare nivel de până acum, respectiv 50,2. În mod special se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor companiilor care au cifra de afaceri peste 5 milioane de euro (indicele Confidex pe acest segment este 51). Indicele Confidex este construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români, se menţionează într-un comunicat.

„Optimismul managerilor români ar putea indica o schimbare de trend în economie: Confidex confirmă prognozele de intensificare a creşterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult şi în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Conform studiului, optimismul managerilor are la bază rezilienţa şi maturitatea dezvoltate în ultimii ani. Managerii sunt îngrijoraţi de lucrurile care se întâmplă astăzi, dar optimişti în legătură cu viitorul şi au mai multă încredere în forţele proprii. Pentru prima oară, Confidex reliefează orientarea managerilor români spre export şi pieţe externe.

A sporit, de asemenea, încrederea în piaţa de capital. De trei ori mai mulţi manageri români cred că bursa va creşte. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit.

În următoarea perioadă, de două ori mai mulţi manageri mizează pe o creştere a investiţiilor publice (41% vs. 24% dintre manageri în 2022) şi private (28% vs. 12% dintre manageri în 2022) În acelaşi timp, doar 21% dintre manageri (faţă de 43% în 2022) mai cred că PIB-ul va scădea.

Studiul evidenţiază şi unii indicatori de risc de recesiune. În medie, cifra de afaceri a celor ce au răspuns la sondaj a crescut sub inflaţie şi e în continuare preconizată să crească sub inflaţie. Mai mult, profitul companiilor evoluează negativ de 3 ani de când Impetum Group derulează studiul.

Accesul la creditare şi situaţia capitalului de lucru se înrăutăţesc pentru aproximativ o treime dintre manageri, iar tranzacţiile de tipul fuziuni şi achiziţii au stagnat în această perioadă.

74% dintre manageri consideră că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei (62% dintre manageri), iar potenţialul unei crize energetice (văzut de 48% dintre manageri) este depăşit de cel al unei crize de finanţare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%).

„Criza forţei de muncă vine din două zone: Avem o lipsă acută de forţă de muncă calificată şi avem joburi pe care românii nu le vor şi pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, aşa cum se întâmpla acum mulţi ani în Vest şi pun presiune pe managerii români.

O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităţilor pentru a gestiona această criză a forţei de muncă. Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populaţia care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs 75% UE), cât şi prin relaxarea procedurilor de imigraţie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puţin 300.000)”, a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii. În cele opt etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 3.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi. Răspunsurile studiului Confidex S1 2023 acoperă un eşantion de peste 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contributoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar antreprenori, CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste un milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!