Guvernul adoptă, miercuri, proiectului de ordonanţă de urgenţă privind amnistia pentru firme şi persoane fizice, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a explicat că nu este „o ordonanță a austerității”, ci sunt introduse facilități fiscale și bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. El a mai spus că OUG permite mediului de afaceri „să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare”, prin faptul că plafonul de contractare a împrumuturilor este majorat de la un miliard la două miliarde.
Astfel, Executivul va adopta ordonanța de urgență pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Potrivit proiectului de OUG, persoanele fizice care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la 31 august 2024 ar putea beneficia de anularea unei părţi din acestea, precum şi de anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data menţionată.
„Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și o spun clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de miercuri a Guvernului.
El a mai spus că o altă prioritate a ordonanței este „să susținem investițiile autorităților locale”.
„Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi”, a completat premierul.
Acesta a adăufat că este avută în vedere și eficientizarea cheltuielilor publice, prin proiectul de act normativ.
„Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă”, a conchis Ciolacu.
Editor : Ana Petrescu
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).