Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declaat miercuri că toată lumea trebuie să plătească impozite și a subliniat că privilegiile sunt date cu un scop pentru un anumit termen care, odată depășit, transformă facilitățile „în rentă viageră”, „ceea ce nu merge”.
„Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozote. Privilegiile astea fiscale sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru unu, doi, cinci ani. Când depășești 10 – 15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața și creează probleme în ce privește solidaritatea și coeziunea.
Înțeleg că unii vor chiar rentă viageră. Nu merge.
Nu e vorba să îi împovărăm prea mult, dar să mă exprim așa cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat, treptat, trebuie să renunțăm la ele, la privilegiile fiscale”, a declarat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a subliniat că Banca Națională sprijină în totalitate un program al guvernului de ajustare fiscală. A spus că decizia e politică, nu fiscală și că „decizia politică nu e ușoară.”
„Decizia politică nu e ușoară, e treaba grea, eu am făcut reforma în 2000 și știu cum e. Problema României e mult mai serioasă fiscal decât se discută pe bucățele, țara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, școli de calitate, spitale și sănătate, dacă le aduni ajungi la 40 – 50% din PIB. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea.
Nu putem face multe recomandări. Discutăm cel mult de un pachet care să fie echilibrat, să ajute țara, să dea inflația în jos, să corecteze deficitele”, a declarat Isărescu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că România nu-și mai permite excepții fiscale precum cea de la plata CASS aplicată pentru angajații din sectorul IT. El spune că a fost nevoie de ea dar că acum trebuie „echitate fiscală”.
Ca argument în favoarea măsurii fiscale pe care o discută Coaliția, Ciolacu a declarat: „aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).