Idei de afaceri cu clădiri pasive, grădini urbane modulare și alte soluții „verzi” au fost premiate cu câte 5.000 EUR, la hackthonul global dedicat soluțiilor climatice Climathon 2024, organizat recent la București, Cluj, Brașov, Iași și Timișoara.
Participanții au format mai multe echipe în cadrul orașelor unde s-a petrecut Climathon. Astfel, echipa care a reușit să dezvolte cea mai inovatoare soluție de business, ca răspuns la provocarea identificată la nivel local, este premiată cu 5.000 de euro pentru a continua dezvoltarea acesteia.
Impact Hub Bucharest a anunțat lista celor 5 echipe câștigătoare din orașele unde s-a desfășurat evenimentul și soluțiile propuse:
- În București, echipa Oxygen a reușit să își adjudece titlul pentru cea mai bună idee. Proiectul lor propune un business integrat de construcții, proiectare și design pentru clădiri pasive, integrând în construirea caselor un material nou ce reduce poluarea cauzată de șantiere. Echipa, formată din Laura Țencaliuc, Nona Rotariu, Cristinel Croitoru și Ovidiu Dinișor, a răspuns la provocarea adresată în cadrul Climathon București – „Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din oraș. Materialul folosit, CLT (Cross-Laminated Timber), este format din straturi de grinzi de lemn lipite încrucișat, în direcții diferite, și reduce poluarea cauzată de șantierele de construcții.
- Ediția Climathon Cluj a fost realizată în parteneriat cu Asociația Spherik și a fost câștigată de echipa MeraValor, adică Bianca Lazăr, Teodora Mihuț și Larisa Schiau, care au propus o soluție la o problemă aparte, legată de tescovina de mere. Tescovina, deși un produs secundar al procesului de producție a sucului sau a cidrului de mere, poate fi valorificată în diverse moduri utile, transformând un potențial deșeu într-o resursă valoroasă. Astfel, soluția propusă este legată de valorificarea tescovinei de mere prin produse funcționale cu un aport nutritiv ridicat, 100 % naturale, precum pudra de tescovină, dulceața și înghețata.
- La Brașov, Climathon a fost organizat împreună cu Asociația Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, unde s-au căutat soluții pentru reducerea risipei alimentare din zona metropolitană a orașului. Proiectul echipei câștigătoare, Kronstadt Bioconversion, se referă la realizarea unei unități de procesare a deșeurilor organice, care produc un „super compost”, o tipologie de compost ce se diferențiază de cel clasic prin faptul este realizat cu ajutorul insectelor. Acesta emite cu 70% mai puțin dioxid de carbon și cantități minime de metan în comparație cu alte metode de neutralizare a deșeurilor organice. Echipa este formată din Alexandru Zuza, Darius Ghidarcea, Victor Stroe, Andrei Ciupitu, Valentin Georgescu și Marius Grama.
- Asociația CIVICA a fost organizatorul local al Climathon Iași, unde s-au căutat soluții pentru un oraș mai răcoros. Proiectul câștigător, ”Garden in a box” al echipei Revive, ne propune grădini urbane modulare configurabile care acționează ca „adăposturi naturale de răcire” ce reduc impactul insulelor de căldură urbană. Beneficiile includ răcirea prin evapotranspirație, umbrire, îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de reflexie, crearea de microclimate răcoroase, gestionarea apei pluviale și creșterea biodiversității urbane. Echipa Revive este formată din Alexandra Dinu Mara, Diana Dascălu Sabina, Diana Hanganu, Lia Ioana Iftimescu și Olguța Petronela Ailincăi.
- Echipa Cycle Up a câștigat ediția locală a Climathon Timișoara, realizată în parteneriat cu Asociația Timișoara Startups. Problema la care Cycle Up a găsit un răspuns se referă la produsele secundare generate de industria alimentară care nu sunt valorificate și ajung deșeuri. Cycle Up a propus o platformă digitală de matching B2B care ajută companiile din industrie să își valorifice produsele secundare, reducând astfel cantitatea de deșeuri alimentare. Echipa este alcătuită din Vladimir Ticiu, Alin Neag, Cristina Lisețchi, Andreea Olteanu, Alexis Neda și Vlad Balașa.
În acest an, Climathon s-a desfășurat în București (20-21 aprilie) și în alte patru orașe din România – Cluj-Napoca (15-16 iunie), Brașov (22-23 iunie), Iași (22-23 iunie), Timișoara (29-30 iunie) și a fost sprijinit de organizații locale, care au dorit să propună soluții pentru provocările climatice. La ediția din acest an, s-au înregistrat peste 370 de participanți. În toamnă, Climathon urmează să fie organizat la Ploiești și la Constanța.
Evenimentul a fost organizat de Impact Hub Bucharest în colaborare cu EIT Climate-KIC și susținut de Raiffeisen Bank Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).