9 C
București
duminică, martie 16, 2025

Fonduri Europene – Granturile PNRR de max. 100.000 EUR pentru digitalizarea IMM: S-au făcut 2 ani de la deschiderea programului, iar ministerul a mai dat o instrucțiune – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Au trecut deja 2 ani și 9 zile de la deschiderea oficială a sesiunii de depunere a proiectelor în Programul pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le promitea antreprenorilor români ajutoare PNRR de câte 20.000-100.000 EUR...

6/20.02.2025 privind documentele justificative care însoțesc cererea de transfer și declarația de utilizare a cererii de transfer în cadrul apelului de proiecte Digitalizarea IMM-urilor.

E vorba despre un buget total de aproape 350 de milioane de euro, din care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile ar trebui să primească ajutoare de câte 20.000-100.000 EUR, să-și cumpere laptopuri, telefoane și tot felul de echipamente și servicii pentru digitalizarea activității.

Au trecut deja 2 ani și 9 zile de la deschiderea oficială a sesiunii de depunere a proiectelor în Programul pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le promitea antreprenorilor români ajutoare PNRR de câte 20.000-100.000 EUR, iar acum cei de la MIPE au mai dat o instrucțiune în cadrul acestei linii de finanțare, în care mii de firme tot mai așteaptă fondurile europene.

Luni, 24 februarie 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat PNRR: Instrucțiunea nr. 6/20.02.2025 privind documentele justificative care însoțesc cererea de transfer și declarația de utilizare a cererii de transfer în cadrul apelului de proiecte Digitalizarea IMM-urilor.

E vorba despre un buget total de aproape 350 de milioane de euro, din care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile ar trebui să primească ajutoare de câte 20.000-100.000 EUR, să-și cumpere laptopuri, telefoane și tot felul de echipamente și servicii pentru digitalizarea activității. Banii vin de la Uniunea Europeană, prin vestitul PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență.

Problema este că mii de antreprenori români care au aplicat la finanțare n-au ajuns nici acum în situația în care să primească efectiv fondurile europene, deși oamenii au depus proiectele în perioada 15 februarie – 30 iunie 2023. Firme din toată România au depus, atunci, 7.188 de proiecte la MIPE, pentru a avea șanse la granturi de câte 20.000-100.000 EUR. 

Acum, MIPE a mai dat și această nouă instrucțiune în acest program.

„Digitalizare pe naiba, că stăm să facem hârtii peste hârtii!” – s-a plâns o solicitantă, redacției StartupCafe.ro.

„Cei de la MIPE ne-au trimis notificare să mutăm începerea implementprii de pe 1 aprilie 2025. Acum au dat instrucțiunea aceasta, mai mul hârțogărie, foarte multă birocrație, deși se numește Digitalizare IMM. Se tot dau instrucțiuni”, a mai reclamat solicitante de finanțare PNRR, într-un mesaj trimis comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.

Instrucțiunea 6/2025 se referă la cererile de transfer pentru cheltuielile din proiectele IMM, fiind menționate anumite termene stricte de efectuare a procedurilor în cadrul PNRR.

Cererile de transfer (CT) sau Declarația de utilizare a cererii de transfer se depun prin platfoirma PNRR, utilizînd formularele anexate la instrucțiune, atât în format PDF, cât și în format editabil (Excel). Documentele trebuie semnate electronic și însoțite de documente justificative arhivate.

După ce se încarcă pe platforma PNRR, formularul cererii de transfer și Declarația de utilizare a cererii de transfer PDF și Excel se trimit și pe mail la adresa: autorizare.C9I3M1@mfe.gov.ro .

Referitor la declarația de utilizare a cererii de transfer, se menționează căp beneficiarul are obligația de a efectua plățile aferente cheltuielilor autorizate la plată în termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor. În termen de 30 de zile de la data notificării de către MIPE cu privire la efecuarea plății aferente cheltuielilor autorizate din cererea de transfer, Beneficiarul are obligația de a transmite MIPE declarația de utilizare a cererii de transfer din care să reiasă faptul că sumele primite au fost utilizate conform destinațiilor autorizate de MIPE.

După doi ani de la lansarea sesiunii de înscrieri în program, MIPE a terminat de verificat CAE 5.175 de proiecte, din care 4.032 au fost admise la finanțare și 1.143 respinse. Prin urmare, 2.013 proiecte au mai rămas în verificări. Totuși, pe lista 2 de proiecte respinse se observă că ultima firmă respinsă are numărul RUE 7.188. 

Descarcă de cele 5 liste de proiecte admise la finanțare, până acum: 

  1. Accesează AICI Lista nr. 1 cu rezultate.
  2. Accesează AICI Lista nr. 2 cu rezultate.
  3. Accesează AICI Lista nr. 3 cu rezultate.
  4. Accesează AICI Lista nr 4 cu rezultate 
  5. Accesează AICI Lista 5 de proiecte admise. 

MIPE și-a propus să semneze un număr estimat de 5.384 contracte de finanțare cu beneficiarii, în limita bugetului total disponibil, de  347,5 milioane euro, echivalentul în lei. 

Descarcă cele 2 liste de firme respinse până acum: 

  1. Lista intermediară nr. 1 de proiecte respinse
  2. Lista 2 de proiecte respinse

 

Citește și:

 

 

 

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!