Printr-un nou apel de proiecte, lansat în cadrul Programului Sănătate, se alocă 230 de milioane de euro pentru soluții inovatoare ce vizează îmbunătățirea serviciilor medicale și accesul la tratamente moderne, cercetare aplicată, investiții productive în domeniul sănătății, inclusiv echipamente/ dispozitive/ componente utilizate pentru cercetare aplicată, dezvoltare și producție de medicamente critice enumerate în Pachetul Farmaceutic al UE, în vederea creșterii rezilienței sistemului de sănătate și îmbunătățirea accesului populației la îngrijiri medicale.
Uniunea Europeană a lansat Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP) pentru a sprijini industria europeană și a stimula investițiile în tehnologii critice, precum: tehnologii digitale și inovație deep-tech, tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al resurselor și biotehnologiei.
Concret, vor fi finanțate: cercetarea aplicată, dezvoltarea/ producția de tehnologii critice, dar și infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestora. Mai mult, beneficiarii vor putea construi centre de cercetare, linii de producție medicamente critice, cu condiția ca acestea să fie justificate de obiectivele proiectului. Investițiile vor putea include atât lucrări de construcție, cât și dotări cu echipamente și infrastructură necesară desfășurării activităților de cercetare. De asemenea, proiectele trebuie să fie în concordanță cu domeniile de specializare inteligentă și să contribuie la dezvoltarea capacităților de cercetare-inovare.
Cine poate depune proiecte
Fondurile sunt destinate IMM-urilor, întreprinderilor mari, organizațiilor de cercetare, unităților medicale publice și instituțiilor care desfășoară activități de cercetare, stimulând colaborarea între sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea unor proiecte cu impact real în domeniul sănătății.
Valoarea maximă a unui proiect finanțat va fi de 100 milioane de euro, în limita fișelor de proiect depuse în cadrul apelului de idei de proiecte STEP derulat de MIPE în perioada mai-iunie 2024.
Mai precis, în cadrul apelului vor fi finanțate doar proiectele care derivă din cele 11 idei de proiecte finanțabile ce răspund cerințelor STEP: depuse de Antibiotice Iași S.A., Biofarm S.A., Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul de Urgenta Dimitrie Gerota, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica și Macta Clinic Constanța.
Depunerea proiectelor
Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 28 februarie 2025 – 29 august 2025 prin intermediul sistemului MySMIS 2021.
Informații detaliate în Ghidul Solicitantului, publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate: https://tinyurl.com/5c8krk3s
Sursa: MIPE
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).