UPDATE 4 MARTIE 2025:
„Alături de colegii de la AFM, facem toate demersurile necesare ca, cel târziu până la jumătatea lunii aprilie, să pregătim toată infrastructura pentru demararea programului Rabla pentru sobe.”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
UPDATE 27 NOIEMBRIE 2024:
Ghidul solicitantului a fost lansat în consultare publică.
„În urma solicitărilor venite din partea mai multor organizații, a observațiilor primite și a consultărilor cu profesioniștii din domeniu, am realizat o formă consolidată pe care o lansăm în consultare publică, deoarece vrem să ne asigurăm că oamenii beneficiază de cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor și, în același timp, să protejăm mediul. Finanțăm prin Administratia Fondului pentru Mediu achiziționarea de sobe și șeminee care funcționează pe bază de lemne de foc, peleți și brichete, dar și achiziționarea de coșuri de fum sigure și eficiente. Bugetul de 500 de milioane de lei va contribui nu doar la creșterea confortului termic în casele a mii de români din zonele de munte, ci și la economisirea unor cantități importante de lemn de foc consumate pentru încălzire. Este un program pe care, cu siguranță, îl vom extinde până când vom reuși să înlocuim sobele și coșurile de fum vechi din toate județele, pentru a proteja mai bine mediul de poluarea generată de sistemele de încălzire cu randament energetic scăzut” a precizat ministrul Mircea Fechet.
Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare #UAT este alocată suma de maximum 560 000 lei.
ȘTIREA INIȚIALĂ 17 IANUARIE 2024:
Bugetul propus pentru programul-pilot ”Rabla pentru sobe” se ridică la valoarea de 500 de milioane de lei, iar finanţarea se acordă pentru dispozitivele cu randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
“Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%. … Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. … Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a declarat Fechet.
Ministrul de resort a adăugat că estimarea este de a finanţa prin noul program un număr de 50.000 de sobe.
Mai multe detalii: economedia.ro
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).