24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

HoReCa – Albania se transformă într-un paradis turistic al Balcanilor – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022, în timp ce aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, adică cu 35% mai mult, ceea ce confirmă faptul că ultimul an a fost foarte bun pentru acest sector.

Banca Centrală a Albaniei estimează că turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022, în timp ce banii cheltuiți de cetățenii albanezi pentru călătoriile în străinătate sunt estimați la 2,3 miliarde de euro...

Deja mărci internaționale importante de hoteluri, precum Marriott și lanțul spaniol Melia, au intrat pe piața hotelieră din Tirana în 2023, în timp ce alte mărci de lanțuri hoteliere precum Intercontinental, Hyatt, Mercure și Hilton au semnat sau sunt în negocieri pentru hoteluri din capitală.

Chiar dacă a fost o țară izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este acum una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani. Și nu doar prețurile atractive fac din Albania o destinație populară de vacanță. Mai este și frumusețea sa naturală, pe care țara o promovează în forță, arată o analiză preluată de Rador.

Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022, în timp ce aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, adică cu 35% mai mult, ceea ce confirmă faptul că ultimul an a fost foarte bun pentru acest sector.

Evenimente

13 iunie – Eveniment Profit.ro – Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro – Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Banca Centrală a Albaniei estimează că turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022, în timp ce banii cheltuiți de cetățenii albanezi pentru călătoriile în străinătate sunt estimați la 2,3 miliarde de euro, adică cu 32% mai mult față de până în 2022.

Primele cifre pentru 2024 arată că această creștere a numărului de sosiri din străinătate continuă, ceea ce demonstrează că turismul a intrat într-o perioadă de dezvoltare care este de așteptat să continue.

Tur-operatorul TUI, de exemplu, raportează o creștere de două cifre pentru Albania, care va fi punctul central al Târgului Internațional de Turism (ITB) de la Berlin, ediția 2025. Acolo va avea ocazia să-și prezinte pe scară largă frumusețile industriei europene de turism. Capitala Albaniei, Tirana, are o viață de noapte intensă. Cu aproximativ 300 de mile de țărm, cu plaje minunate, castele, munți și lacuri, țara prezintă și un interes cultural, cu mai multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care, de exemplu, situl orașului istoric Butrint.

Faptul că Albania va fi invitată de onoare la următorea ediție a ITB arată și câtă muncă a fost depusă pentru promovarea ei. Au fost recrutați jurnaliști și influenceri și au fost publicate în reviste internaționale și pe conturi foarte frecventate de social media fotografii cu peisaje minunate și texte care laudă țara și frumusețile ei.

Împreună cu turiștii vin și investițiile

După cum se precizează într-un raport al agenției internaționale imobiliare Colliers, „Albania a atras importante mărci internaționale din industria ospitalității, care dezvoltă noi proiecte la standarde înalte pe Riviera albaneză. Alături de hotelurile mici și mijlocii, au fost realizate noi masterplanuri ale unor zone mari neexploatate de pe țărm pentru proiecte de lux, care au creat o nevoie mare de finanțare și de parteneri de nivel înalt pentru investitorii locali, care domină piețele de terenuri și hoteluri.”

Colliers notează că demararea proiectelor de infrastructură publică modernă, precum aeroportul Vlorë‎‎ și tunelul Llogara, care urmează să fie finalizate în curând și care vor îmbunătăți accesul în sudul Albaniei, au contribuit și ele la această dezvoltare.

Deja mărci internaționale importante de hoteluri, precum Marriott și lanțul spaniol Melia, au intrat pe piața hotelieră din Tirana în 2023, în timp ce alte mărci de lanțuri hoteliere precum Intercontinental, Hyatt, Mercure și Hilton au semnat sau sunt în negocieri pentru hoteluri din capitală.

„Piața crește cu o rată de creștere fără precedent, creând cerere de finanțări importante, forță de muncă calificată și expertiză în industrie. Se preconizează că aceste tendințe vor continua și în 2024, în special pentru proiectele care se află în faza inițială de proiectare sau construcție”, notează Colliers.

În acest context, premierul albanez, Edi Rama, a declarat pe rețelele de socializare că pe Aeroportul Internațional din Tirana sunt în curs de desfășurare lucrări de extindere a terminalului, întreținere a pistei și creștere a numărului de locuri de parcare pentru aeronave. Este relevant faptul că anul trecut, în primul trimestru, aeroportul a avut 92 de zboruri pe zi, iar anul acesta au ajuns la 147.

Pe de altă parte, ministrul de finanțe al Albaniei a semnat un acord de finanțare de 80 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru proiectul „Mediu curat și durabil pentru Marea Albastră”, care vizează reducerea poluării mediului acvatic, inclusiv a mărilor și râurilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!