11.2 C
București
duminică, martie 26, 2023

HoReCa – Ciucă decide cui dă Complexul Cetate din Brașov: Universității… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

După ce justiția a decis la finele anului trecut că Cetățuia Brașovului, respectiv ”Complex Cetate”, va rămâne în proprietatea statului român, iar Aro Palace va preda statului monumentul pentru care primele înscrisuri datează din 1524, doar Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne s-au arătat interesate să preia în administrare imobilul, conform documentelor oficiale.

După ce justiția a decis la finele anului trecut că Cetățuia Brașovului, respectiv ”Complex Cetate”, va rămâne în proprietatea statului român, iar Aro Palace va preda statului monumentul pentru care primele înscrisuri datează din 1524, doar Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne s-au arătat interesate să preia în administrare imobilul, conform documentelor oficiale. Educația ar vrea ca imobilul să fie folosit de Universitatea Transilvania din Brașov, în time ce Ministerul Afacerilor Intrene îl vrea ca hotel pentru proprii angajați. Acum, la nivelul Guvernului, premierului Ciucă i s-a propus să decidă cui va aloca în administrare monumentul brașovean.

În urma deciziei instanței, bunul imobil, care face parte din categoria monumentelor de interes național și este inclus ca atare în Patrimoniul Cultural Național al României, a intrat în domeniul public al statului prin Ministerul Finanțelor.

În vederea identificării unei entități care va exercita un drept real de administrare asupra imobilului, Ministerul Finanțelor a transmis o circulară către toate ministerele, iar în urma corespondenței realizate, doar Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne și-au exprimat intenția de preluare în administrare a imobilului.

Ministerul Educației vrea ca monumentul să intre în administrarea Universității Transilvania din Brașov.

Astfel, Ministerul Educației a comunicat faptul că Universitatea Transilvania din Brașov este interesată de preluarea în administrare a imobilul în cauză, ținând cont de următoarele argumente:

– are peste 20.000 de studenți și are în structură 18 facultăți și 30 de departamente. În ultimii ani, baza materială a Universității s-a diminuat ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile;

– prin experții din facultățile sale (Facultatea de Construcții, Facultatea de Design de mobilier și inginerie a lemnului, Facultatea de Alimentație și Turism), Universitatea are capacitatea administrării eficiente a acestuia, punerii în valoare a calităților arhitecturale specifice zonei naturale protejate și menținerii destinației culturale,imobilul fiind un sit protejat;

– prin centrele suport dezvoltate de către Universitate (Centrul multicultural, Centrul muzical, Centrul de limbă, cultură și civilizație românească, Centrul de creativitate), instituția poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri, animat de creativitatea lor.

Internele vor ca monumentul istoric să fie hotel pentru angajați.

Ministerul Afacerilor Interne, a comunicat faptul că Direcția Asigurare Logistică Integrată, instituție publică cu personalitate juridică, este interesată de preluarea în administrare a imobilului în cauză, având în vedere ”nenumăratele solicitări din partea structurilor și personalului ministerului, care converg spre o extindere a activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior”, situat în județul Brașov, prin prestarea unor servicii de calitate atât pentru cazare, cât și pentru convocările susținute de către direcțiile din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne”.

Ministerul Culturii a comunicat că nu este interesat de preluarea bunului imobil.

Totodată, Primăria Municipiului Brașov a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov, dar Ministerul Finanțelor arată că în urma solicitării celor două ministere se justifică menținerea imobilului în domeniul public al statului, nefiind posibilă astfel transmiterea imobilului în domeniul public local.

Ca urmare, Finanțele au propus Guvernului, unde decizia ultimă îi aparține premierului Ciucă, să decidă fie darea imobilului în administrarea Universității Transilvania din Brașov, instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației, fie darea imobilului în administrarea Direcției Asigurare Logistică Integrată din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!