24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

HoReCa – Litoral – Antreprenorii din turismul de pe litoral se plâng de… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Antreprenorii din turismul de pe litoral se plâng de forța de muncă: Din 63 de angajați, doar 27 am avut care au venit la muncă, restul au plecat după câteva zile.

Dacă îi spui că îi dai 3.000 lei în mână, zice în față ”da, vin la muncă de mâine”, iei actele, îl angajezi și a doua zi vezi că nu mai vine, iar tu ai trimis deja actele către contabilitate, către ITM, și urmează altă muncă să-i desfaci contractul.

Din 63 câți mi-au trecut pragul, toți angajați, 27  am avut care au venit la muncă, restul au plecat după câteva zile și a trebuit să le desfacem contractul pentru neprezentare.

Noul sezon estival a început cu o veche provocare pentru patronii din turism: găsirea de angajați. Dacă altădată doar starea vremii era o incertitudine vara pe litoral, acum și formarea unui colectiv de angajați se dovedește a fi o grea misiune, căreia administratorii din Horeca trebuie să îi facă față, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

”În fiecare primăvară ne lovim de această situație, dar istoria a arătat că o rezolvăm. Găsim totuși personal, dar cu greu. Salariile sunt mari în această industrie și facem față, dar nu este simplu, este una dintre problemele majore”, spune George Dan, proprietarul unei afaceri din Constanța.

Valentin Manea are o afacere sezonieră în Satul de Vacanță și, la fel ca pentru toți angajatorii din turism, găsirea oamenilor potriviți este o adevărată aventură.

”Aș spune, pe românește, că nu au încă dezvoltat simțul celor 7 ani de acasă. Vin la muncă, dar spun ”hai la muncă, să muncim, dă Doamne să nu găsim!” În loc să-i zâmbească turistului, el e trist, cu gândurile împrăștiate de acasă și nu ne ajută cu nimic. Vine și nepregătit, și obosit. În plus, la angajare nu întreabă ce trebuie să facă. Întreabă ce salariu îi dai și, pentru că nu știe să facă nimic, normal că pornești de la salariul minim pe economie. Conform legii, suntem obligați să dăm salariul minim pe economie, care e destul de mare. Dacă îi spui că îi dai 3.000 lei în mână, zice în față ”da, vin la muncă de mâine”, iei actele, îl angajezi și a doua zi vezi că nu mai vine, iar tu ai trimis deja actele către contabilitate, către ITM, și urmează altă muncă să-i desfaci contractul. Din 63 câți mi-au trecut pragul, toți angajați, 27  am avut care au venit la muncă, restul au plecat după câteva zile și a trebuit să le desfacem contractul pentru neprezentare. Este o situație cu care ne confruntăm de ani de zile. Lucrez în turism din 2000, acum dai anunț și nu vin decât câțiva… Avem echipa de bază, 10 inși, am început să lucrăm în familie și ne lipim de câte un colaborator, nu putem să-i numim angajați, fiindcă fac parte din familie. Am vrea să găsim oameni, dar nu găsim, pentru că nu vor să muncească!”, spune el.

Iar situația este tot mai presantă, mai ales că, de astăzi, începe programul „Litoralul pentru toți”, cu tarife cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon și pachete ce pot fi achitate cu vouchere de vacanță.

Rezervări se pot face deja, deși cele mai multe hoteluri înscrise în program se vor deschide la finele lunii mai. Cele mai multe unități de cazare înscrise sunt în Mamaia și Eforie Nord.

Potrivit site-urilor operatorilor de turism, până pe data de 18 iunie, românii pot petrece un sejur la mare, cu tarife pornind de la 52 de  lei pe noapte de persoană, preț ce include doar cazare, fără mic dejun, la un hotel de 3 stele din  Venus. În  Mamaia, prețurile pornesc de la 101 lei pe noapte de persoană în cameră dublă, tot la 3 stele. Sunt disponibile și pachete all-inclusiv, de la 200 de lei pe noapte de persoană, în cameră dublă, la 3 stele în Jupiter.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!