11.2 C
București
duminică, martie 26, 2023

HoReCa – Mediul de afaceri reacționează după ce Parlamentul a introdus noi zile libere: Doar angajatorul vede rezultatul, când costurile se tot adună. Parlamentul să se hotărască ce vrea. Vrem discuție onestă despre toate costurile indirecte – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Impunerea prin lege de zile libere este o practică europeană pre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesar să existe moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că este aplicată și practica informală a "punților" între zile libere...

Anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face "punte" atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri.

Impunerea prin lege de zile libere este o practică europeană pre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesar să existe moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că este aplicată și practica informală a „punților” între zile libere, transmite Confederația Patronală Concordia, care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei.

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat astăzi proiectul de lege inițiat de PSD și care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie, de Sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Astfel, în luna ianuarie vor exista 5 zile libere legale, iar în total vor exista 17 astfel de zile într-un an. 

,,Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanță fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România și costurilor asociate acestora.

Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară niște moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptarea generală în acest sens. 

Anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face „punte” atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar și atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare, se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității.

Este necesar să calibrăm așteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ținând pasul cu inflația, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiții și să se dezvolte accelerat, să facă față unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienți energetic și să facă tranziția către o economie verde și toate în același timp.

Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său, când costurile se adună și ele se tot adună. Mai sunt și alte inițiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculați atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuție un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur și simplu zile de concediu în plus?

Dacă tot discutăm public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, cred că ea trebuie să vină la pachet cu o discuție la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceștia care, deși nu intră în categoria taxelor și impozitelor, nu sunt deloc mici și sunt în continuă creștere”, a declarat Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia. 

Zilele libere sunt decise pentru sectorul bugetar, dar multe firme private își orientează politica de lucru după acest sistem.

Opoziția a reclamat faptul că zilele noi libere vor pune presiune suplimentară pe angajatori, care vor plăti aceste zile.

Pentru a intra în vigoare proiectul mai trebuie doar promulgat de șeful statului.

Zilele libere legale

În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale:

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou)
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
 • 22 aprilie (Vinerea Mare):
 • 24 și 25 aprilie (Paștele ortodox)
 • 1 mai (Ziua Muncii)
 • 1 iunie (Ziua Copilului)
 • 12 și 13 iunie (prima și a doua zi de Rusalii)
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României)
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!