Turismul din Delta Dunării trece la acest moment prin momente grele, pe fondul unei reduceri de până la 20% a numărului de turiști ajunși în zonă, cădere explicată de către operatori inclusiv prin acuzate acum că ar crea panică și i-ar alunga, arată o analiză
Aproape că nu este noapte în care să nu existe mesaje cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, în urma atacurilor rusești cu drone asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni.
Nu este totul, însă, pentru că și avertizările cu privire la fenomenele meteo sunt tot mai dese, ca să nu mai vorbim de zvonistica legată de pericolul reprezentat de tot felul de boli.
Majoritatea turiștilor sunt români, dar au început să ajungă în zonă și spanioli sau portughezi atrași de „experiențe”.
Mesaje Ro-Alert în toiul nopții
Localnicii, dar și turiștii care ajung în Delta Dunării sunt treziți aproape în fiecare noapte de mesajele Ro-Alert, emise în general în general la două-trei ore după ora 24.00, când încep și atacurile dronelor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Chiar și ciclonul Ashley le-a creat ceva probleme proprietarilor de pensiuni și hoteluri din zonă, lăsându-i fără turiști.
Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, spune că din cauza mesajelor RO-Alert au fost anulate numeroase sejururi, în acest an, multă lume renunțând să vină în Deltă chiar și în ultima clipă. El consideră că mesajele ar trebui să fie date doar pe o distanță de 1-2 kilometri în jurul perimetrelor cu probleme.
„În prima fază, aceste mesaje au dus la anularea a numeroase sejururi turistice în Delta Dunării, ceea ce a afectat munca noastră, a celor din sector de a aduce turiști în această zonă minunată pentru a le arăta perla turismului românesc”, a declarat pentru Termene.ro Daniel Ilușcă, proprietarul unui hotel din localitatea Crișan din județul Tulcea, care este și președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării.
Chiar dacă la început a fost foarte greu, în timp, lumea a început să se obișnuiască cu situația, ba chiar, acum, și turiștii au ajuns să facă glume pe tema mesajelor RO-Alert, mărturisește Ilușcă.
Acesta atrage atenția că a devenit o obișnuință ca imediat ce începe sezonul să apară tot felul de alerte, pornind de la boli și până la evoluția vremii. Urmarea: se crează panică și mulți anulează pachetele contractate anterior, spune Ilușcă.
Spaniolii au descoperit Delta
În acest an, mulți turiști au preferat să vină pe cont propriu și nu prin agenții, spune Ilușcă, inclusiv din străinătate. Spre deosebire de alți ani, pe lângă nemți și austrieci au ajuns în zonă și spanioli (cei mai mulți) sau portughezi. Aceștia au aflat de Delta Dunării, după ce au citit articolele publicate de bloggerii străini invitați aici.
„Le-am arătat o parte din ceea ce ar putea face în Delta Dunării și ei nu au făcut decât să publice materialele pe instrumentele lor de socializare și să aducă neașteptat de mulți turiști spanioli care chiar i-au depășit pe nemți și austrieci, cei mai mulți, de obicei. Oamenii încep să cumpere nu neapărat vacante, cât experiențe și atunci când văd așa ceva pe aceste canale de socializare vor să guste și ei o mică parte din acea experiență”, a mai precizat Ilușca.
Mai nou, se pare că au revenit la modă și team-buldingurile companiilor, care preferă lunile septembrie – octombrie. Pe de altă parte, turismul individual a luat amploare, în timp ce agențiile au pierdut teren.
Zonele afectate de război
Zonele în care, în acest an, au ajuns cei mai puțini turiști sunt Chilia, Ceatalchioi și Pardina din cauza apropierii de portul Ismail. Cea mai apropiată localitate este Plauru, unde au și fost găsite de mai multe ori fragmente din dronele rusești.
Sunt, însă, și localități unde turismul a mers ceva mai bine, cum ar fi la Gura Portiței, unde numărul turiștilor a fost similar celui de anul trecut, însă, sub nivelul de dinainte de declanșarea atacului Rusiei asupra Ucrainei.
„Când a început conflictul într-adevăr, atunci au fost sejururi anulate, după aceea lumea încetul cu încetul a văzut că nu ne-a afectat. În timp, ne-am obișnuit și cu mesajele RO-alert, acum nu se mai sperie turiștii”, a declarat pentru Codruț Cursaru, șef de recepție la unul dintre cele mai mari complexe turistice din Gura Portiței.
Lunile de vârf au fost iulie și august, turiștii alegând, în general, pachete de 3-4 nopți. Complexul de la Gura Portiței are o capacitate de cazare de circa 100 camere, dintre care 40 au fost inaugurate în acest an.
Unitatea se închide în acest weekend, pentru că începe un program de investiții într-un nou restaurant cu o capacitate de 400 de locuri, dar urmează să fie majorată și capacitate de cazare cu încă 40 de locuri.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).