20.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024

HoReCa – Piața berii a înregistrat o scădere de -5% în volum, în 2022, totalizând 15,8 milioane hl – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piața berii a înregistrat o scădere de -5% în volum în 2022 comparativ cu anul 2021, totalizând 15,8 milioane hl.

Totodată, este primul an când numărul producătorilor de bere scade, pe fondul crizei economice, la 90 în 2022, față de 93 în 2021.

Pe parcursul anului 2022, importurile de bere au cunoscut o ușoară creștere de 0,3 milioane hl, atingând un total de 0,72 milioane hl.

Piața berii a înregistrat o scădere de -5% în volum în 2022 comparativ cu anul 2021, totalizând 15,8 milioane hl. Totodată, este primul an când numărul producătorilor de bere scade, pe fondul crizei economice, la 90 în 2022, față de 93 în 2021. Piața locală continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern.

Pe parcursul anului 2022, importurile de bere au cunoscut o ușoară creștere de 0,3 milioane hl, atingând un total de 0,72 milioane hl. Exporturile au crescut și ele ușor, cu 0,3 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,52 milioane hl.

“Producătorii de bere traversează o perioadă extrem de volatilă. 2022 a fost un an plin de provocări venite din contextul economic dificil – cu inflație record, creșteri semnificative ale costurilor pentru energie și combustibili, materii prime si ambalaje, creșterea taxelor – dar și din consecințele războiului din Ucraina. În ciuda tuturor acestor limitări, sectorul berii rămâne important atât pentru economie, cât și prin consumatori. Anul 2023 este esențial pentru sustenabilitate, cu Sistemul Garanție-Returnare care va fi lansat la finalul acestui an și care creează premisele pentru o economie circulară competitivă”, a declarat Dan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.

„După patru ani în care piața berii a rămas stabilă, este prima dată când asistăm la o scădere a volumului anual de bere consumat în România. La constrângerile economice deja existente, care au dus la o creștere cumulată de peste 60% a costurilor de producție în cazul berii, s-a adăugat și presiunea fiscală ridicată asupra producătorilor din sectorul nostru. De aceea, Berarii României militează pentru stabilitate fiscală și o abordare constructivă în dialogul cu autoritățile, adaptate contextului economic actual”, a continuat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

Chiar și în condițiile scăderii în volum a pieței, sectorul de bere rămâne un important contributor în economia românească. Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de peste 61.000 locuri de muncă, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României.

Date cheie în 2022

• Contribuții la bugetul de stat: contribuțiile din taxe ale membrilor Berarii României la bugetul statului sunt în creștere față de anii anteriori, acesta atingând 286 milioane euro în 2022. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Asociației în ultimii 19 ani a depășit 4,7 miliarde euro.

• Investiții: eforturile investiționale ale producătorilor de bere membri ai Asociației sunt semnificative, acestea ridicându-se la 78 milioane euro anul trecut. Investițiile cumulate ale membrilor Berarii României de la înființarea Asociației au atins 1,88 miliarde euro.

Tipuri de bere consumate de români

Berea lager a continuat să domine preferințele românilor și în 2022, cu o pondere de 93,4%, în ușoară scădere față de anul anterior. Categoria fără alcool, care include berea fără alcool și mixurile de bere fără alcool, a avut cea mai spectaculoasă evoluție, depășind 5% cotă de piață.

Cele mai mici segmente – specialitățile, reprezentate de berea neagră, pasteurizată, albă, ale, roșie etc., dețin 1 procent din piață, fiind într-o ușoară creștere față de anul anterior, iar mixurile de bere și berile aromatizate cu alcool și-au adjudecat 0,5% din piață.

„Berea fără alcool răspunde nevoilor consumatorilor moderni, din ce în ce mai pretențioși – păstrează intacte efectul de răcorire și aroma berii pentru cei care nu își doresc sau nu pot să consume alcool. Astfel, berile fără alcool din portofoliile producătorilor susțin consumul responsabil promovat de categoria de bere”, a adăugat Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.

Preferințele consumatorilor în funcție de ambalaj

Structura pieței berii în 2022, în funcție de ambalaj, a reluat tendințele de dinainte de pandemie. Vedetele incontestabile ale anului 2022 au fost sticla și butoiul, cu ponderi în creștere de aproape 3 puncte procentuale față de anul anterior.

Berea la halbă a ajuns la ponderea deținută înainte de criza sanitară marcată de perioade lungi de închidere a sectorului Horeca.

În cazul berii ambalate la cutie, tendința ultimilor ani este de avans constant, chiar dacă nu semnificativ. PET-ul este singurul tip de ambalaj care a scăzut anul trecut, cu aproape 3 pp. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj – sticlă: 33,3%, doză: 24,8%, butoi: 3,2%, PET: 38,7%.


Sursa datelor din comunicatul de presă: BDO Business Advisory 2022 și studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din România, ediția 2020

De 19 ani, Asociația Berarii României reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Obiectivele sale sunt să sprijine dezvoltarea unui sector durabil, să promoveze un mediu competițional transparent, să asigure un tratament egal și corect în fața instituțiilor de reglementare și să educe consumatorii de bere cu privire la beneficiile și consumul responsabil de bere. Din 2008, Asociația Berarii României este membră a organizației Berarii Europei, fondată în 1958 la Bruxelles.

Membrii săi actuali sunt importanți producători de bere din România: Bergenbier, Heineken, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberăriile Clinica de Bere și Scorilor. Împreună, cei șapte producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania și Asociația Producătorilor de Hamei din România.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!