1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

HoReCa – PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%. Avem multe plecări la agenții, nu s-a prezentat nimeni la concurs. Majorări salariale blocate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

PROFIT NEWS TV Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: Venim anul viitor cu o reducere de personal de minimum 10%.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, anunță că și-a propus ca pentru anul viitor să reducă numărul de angajați din cadrul ministerului cu minimum 10%, în contextul deciziei Guvernului de a reduce cheltuielile ministerelor cu 10%.

Astfel, din 586 de persoane la minister vor rămâne doar 379 de posturi”, anunță, la PROFIT NEWS TV, ministrul Turismului, adăugând că cele două departamentele vor fi preluate de către noua Agenție de Investiții și Comerț Exterior cu tot cu buget și personal.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, anunță că și-a propus ca pentru anul viitor să reducă numărul de angajați din cadrul ministerului cu minimum 10%, în contextul deciziei Guvernului de a reduce cheltuielile ministerelor cu 10%.

„Deja am început un astfel de proces în cursul anului 2022, a fost o cerință expres a premierului. În 2023 ne-am propus o reducere de personal de minimum 10%. Noi suntem într-un proces de reorganizare ca minister. Două dintre departamente vor fi preluate, probabil, odată cu începutul anului viitor de către o agenție nou formată, agenția de investiții și comerț exterior. La Minister vor rămâne doar două departamente mari, mediul de afaceri și turismul.

Astfel, din 586 de persoane la minister vor rămâne doar 379 de posturi”, anunță, la PROFIT NEWS TV, ministrul Turismului, adăugând că cele două departamentele vor fi preluate de către noua Agenție de Investiții și Comerț Exterior cu tot cu buget și personal.

Din cele 379 de posturi existente, ministrul vrea să reducă numărul acestora cu minimum 10%.

„Sper să o reușim cu condiția să rămânem funcționali, pentru că avem extrem de multe programe în derulare, multe dintre ele sunt programe în monitorizare. De altfel în perioada următoare va trebuie adoptată hotărârea de guvern pentru înființarea acelei agenții, și automat trebuie să modificăm hotărârea de guvern care definește funcționarea guvernului nostru”, precizează acesta.

În ceea ce privește agențiile teritoriale, ministrul afirmă că există un deficit de personal în cadrul acestora, fiind ocupate doar 160 de posturi din cele 230 disponibile. Ministerul are 9 agenții teritoriale la nivel național.

„Avem foarte multe plecări. Din păcate, aceste agenții care în ultimul an și jumătate au gestionat și au verificat peste 140.000 de cereri de finanțare, în urma cărora s-au încheiat zeci de mii de contracte depășind 2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri din România, au salarii foarte mici. Personalul de execuție are salariul de bază între 2.500 și 3.000 de lei”, precizează Cadariu.

Din păcate, continuă el, din punct de vedere legislativ nu există posibilitatea de a mări aceste salarii, cel puțin nu în ceea ce înseamnă salariul de bază. 

„De când am constatat această realitate, încercăm să găsim o soluție legislativă. Trebuie făcută o excepție de la Legea 153. Am avut mai multe încercări prin amendamente la lege, însă, din păcate au fost avizate negativ și de Ministerul de Finanțe și de Ministerul Muncii.

În prima jumătate a anului am încercat să organizăm concursuri pentru a completa personalul de la agenții, dar, din păcate, nu s-a prezent aproape nimeni. Salariile fiind foarte mici, specializarea solicitată foarte mare, iar volumul de muncă și răspunderea, de asemenea, foarte mari, nu s-au prezentat persoane acolo”, mai spune ministrul, atenționând că din cauza lipsei de personal la agențiile teritoriale există riscul ca programele atât cele în monitorizare, cât și cele în implementare să fie blocate.

„E un lucru extrem de serios. Și încerc pe cât posibil să trag tot felul de semnale de alarmă. Nu am rezolvat această problemă. Astăzi am avut două întâlniri la Ministerul de Finanțe cu tematică principală bugetul pentru 2023 unde am reiterat această problemă”, afirmă Daniel Cadariu, care consideră că salariile de la nivelul agențiilor teritoriale ar trebui să ajungă măcar la nivelul celor din aparatul central, dat fiind faptul că volumul de muncă este extrem de mare, adică pe la 5.000-6.000 de lei net, pentru a motiva oamenii.

„Salariile nu sunt uniforme, în funcție de ce are de făcut fiecare. Noi am redepus proiectul de OUG pentru a încerca rezolvarea acestei stări și ne-am mai luat un angajament în afara reducerii numărului de posturi din aparatul central, și anume că nu vom depăși sumele alocate prin legea bugetului pe 2023. Dacă putem o să mai facem reduceri salariale la personalul din aparatul central, numai să putem rezolva problema salariaților din agenții, cei care muncesc efectiv pentru mediul de afaceri”, precizează ministrul.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!