FacebookTwitterLinkedIn

Constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, reprezentanții Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a companiei Euroins România.

Conform instituției, la data de 30 iunie 2022, Euroins România nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie ce se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Iar pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată într-un comunicat ASF. 

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază oficialii ASF.

Potrivit reprezentanților instituției, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.

Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Forbes România a solicitat opinia oficialilor care dețin compania Euroins în legătură cu această decizie a ASF: „referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, și ca atare conducerea holdingului informează următoarele.

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR. Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA. Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment. Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene”.

În plus, în informarea Euroins România se menționează că, cităm: „consiliul de administrație al ASF va trebui să își asume responsabilitatea pentru toate consecințele după acțiunile sale ilegale”.

La rândul său, și CEO-ul Euroins România, Tanja Blatnik, a reacționat la această decizie a ASF, replica acesteia fiind următoarea:

„Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu. În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie. Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare.”

De cealaltă parte, analiștii din piața de asigurări văd în această situație o veste bună și una mai puțin bună. Președintele Asociației pentru Promovarea Asigurărilor, Sergiu Costache, susține că în cazul în care se va rămâne la titulatura de „faliment”, cota de piață a companiei Euroins se va împărți între celelalte societăți.

La ce repercusiuni însă se pot aștepta pe termen mediu și lung cei care dețin polițe la Euroins, Sergiu Costache explică pentru Forbes România faptul că polițele de asigurare, ca și în cazul City, vor rămâne valabile până la o data anunțată de ASF sau până la expirarea lor, iar de obicei această perioadă este una suficient de lungă.

„Însă, în momentul în care te va lovi un asigurat Euroins și s-a constatat că este vina lui, în acel moment se va pune problema cine plătește. Plătește Fondul de Garantare al Asiguraților, care este un fond alimentat de către asigurători. Nu este un fond de stat. Ceea ce va însemna că banii pentru despăgubiri vor fi suficienți, dar pentru că sunt puțini, perioadele de plată a despăgubirilor vor fi lungi”, susține președintele Asociației pentru Promovarea Asigurărilor.

Adică, dacă până în prezent se așteptau 7-8 zile sau 40 de zile, acum se poate vorbi și despre un interval de timp de așteptare de 6 luni, 9 luni, un an sau chiar mai mult. Practic, toți păgubiții își vor primi banii, dar cu siguranță acest lucru va avea loc cu mari întârzieri.

„ (…) Ceea ce am observat în ultimii doi ani, în cazul falimentelor Astra, Carpatica, și respectiv, City  – aici, au fost vorba despre prețuri foarte mici practicate la polițe ce nu acoperau daunele. În cazul Euroins, și compania a practicat niște prețuri mici acum ceva timp (3-5 ani) –  și acest lucru poate fi una dintre cauzele care au dus la această situație. Însă, de când a venit noua conducere, am văzut, pe cifre, că s-a îmbunătățit vizibil perioada de soluționare a daunelor. De exemplu, de la 40 de zile cât era timpul de așteptare, s-a ajuns la 7-8 zile. Acesta a fost un progres evident. Ceea ce cred însă că s-a întâmplat în spate, este faptul că ASF-ul nu a avut suficientă răbdare ca Euroinsul să se pună pe picioare, cel mai probabil, din cauza presiunii sociale create”, a concluzionat Sergiu Costache.

În prezent, la Fondul de Garantare cotizează toți asiguratorii din piață. Aceștia redirecționează către acest fond o cifră de 4% din fiecare poliță de asigurare. Conform legii, limita daunelor este de 100.000 de euro, iar potrivit statisticilor, 99% din accidente provoacă daune sub 100.000 de euro.

Știre în curs de actualizare