21.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Imobiliare – Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind încă în etapa de construcție), în perioada 2014-2024, iar valoarea lor totală se apropie de 3 miliarde de euro, anunță Romania Green Building Council (RoGBC).

„O clădire cu certificare Green Homes asigură un confort sporit proprietarului, fiind construită din materiale prietenoase cu mediul, dar aduce și beneficii financiare: valoarea ei crește mai rapid decât a unei locuințe construite în mod tradițional...

Datorită acestor avantaje, interesul pentru clădiri verzi este în creștere peste tot în lume, iar România nu numai că nu face excepție de la tendința globală, ci ocupă un loc fruntaș între statele europene unde cresc investițiile în clădiri verzi.

O clădire verde implementează o serie de criterii de sustenabilitate legate de conservarea resurselor în conformitate cu: principiile economiei circulare, utilizarea materialelor ecologice, optimizarea consumului de apă, încurajarea transportului sustenabil, protejarea biodiversității, protejarea sănătății oamenilor prin asigurarea unui mediu interior de calitate superioară, monitorizarea consumului de energie și educația locatarilor cu privire la un comportament responsabil față de mediu.

„O clădire cu certificare Green Homes asigură un confort sporit proprietarului, fiind construită din materiale prietenoase cu mediul, dar aduce și beneficii financiare: valoarea ei crește mai rapid decât a unei locuințe construite în mod tradițional, în timp ce generează economii la costul cu energia și cu dobânzile bancare. Datorită acestor avantaje, interesul pentru clădiri verzi este în creștere peste tot în lume, iar România nu numai că nu face excepție de la tendința globală, ci ocupă un loc fruntaș între statele europene unde cresc investițiile în clădiri verzi. Cumpărătorii, dezvoltatorii, alături de bănci și alți finanțatori – toată lumea este interesată de acest tip de clădiri. Nu se mai construiesc clădiri de birouri fără o certificare verde, iar în curând nu vor mai exista nici proiecte rezidențiale fără a îndeplini aceste criterii. Noi stăm la dispoziția tuturor celor interesați pentru a-i sprijini în îndeplinirea criteriilor necesare acordării certificării Green Home și pentru a obține o finanțare verde”, a declarat Andrei Botiş, Președintele a Romania Green Building Council (ROGBC) și CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania).

În 2013, RoGBC a lansat, alături de Raiffeisen Bank, primul astfel program de finanțare, intitulat „Ipoteca Verde”. Pentru ca un proiect imobiliar să fie inclus în acest program, era necesar să primească certificarea Green Homes din partea RoGBC, care se atribuie pentru îndeplinirea unor criterii precum eficiența energetică sporită și responsabilitatea față de mediu, aspecte de natură să reducă riscurile pentru proprietar și pentru banca creditoare, care poate diminua costul finanțării.

Ulterior, programul de pionierat al asociației, „Locuințe Verzi & Credite Imobiliare Verzi”, a fost recunoscut ca bună practică în Europa și este susținut de UE prin inițiativa „SMARTER Finance for Families”, coordonată de RoGBC. Acest program se află în curs de implementare în alte 14 țări și sprijină dezvoltarea unor produse bancare verzi, cu dobândă preferențială pentru locuințele certificate verzi.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!