România se află la coada Europei în ceea ce privește numărul de locuințe asigurate în caz de dezastru, deși evenimentele devastatoare sunt tot mai numeroase, iar România este expusă masiv la catastrofe provocate de cutremure sau inundații, așa cum s-a văzut în cazuri precum cutremurele din Gorj sau Galați ori inundațiile care vin deja cu frecvență anuală în mai multe județe ale țării. Aceasta este una dintre concluziile unui eveniment de specialitate organizat de UNSAR împreună cu Antena 3, cu ocazia împlinirii a 48 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.
” Cred că e un subiect care merită dezbătut nu doar azi, 4 martie, când comemorăm cutremurul din 1977, ci în fiecare zi, dar e mai bine să lăsăm specialiștii să intre în detalii. Salutăm lansarea hărții interactive a riscurilor. Clar lucrurile devin din ce în ce mai complicate din perspectiva managementului riscurilor, inclusiv la nivelul industriei de asigurări, pentru că vorbim pe două paliere. Pe de o parte avem o creștere a frecvenței cu care se produc dezastrele, fie ele naturale sau provocate de mâna omului, pe de altă parte vedem o creștere a severității, a amploarei cu care se desfășoară sau se produc aceste riscuri, care provoacă despăgubiri, daune, din ce în ce mai mari.”, a declarat, la evenimentul amintit, Alexandru Ciuncan(foto), președintele UNSAR.
Potrivit acestuia, impactul tot mai mare al evenimentelor care, de multe ori, lasă oamenii în stradă, se vede în plățile făcute de companiile de asigurare. Situația este cu atât mai tristă cu cât România este la coada clasamentului european în ceea ce privește ponderea locuințelor asigurate, cu un procent mai jos de jumătate față de media europeană.
” Se vede în despăgubirile plătite de industria de asigurări, mă refer aici la asigurările facultative de locuințe – despăgubirile au crescut cu 25% în primele 9 luni din 2024 față de 2023. Sunt cifre importante care reflectă realități, sunt lucruri care trebuie să ne preocupe la nivel național, pentru că vorbim de reziliență. România e în spatele mediei europene la locuințe asigurate, în Europa sunt cam 62% dintre locuințe asigurate, în România vorbim de circa 25% locuințe asigurate obligatoriu și cam 17% locuințe asigurate facultativ. Tendința e îmbucurătoare, vedem creștere și un mai mare interes al oamenilor pentru astfel de soluții. Important e că putem să dezbatem aceste subiecte, că România are asemenea soluții, că România are astfel de instrumente, nu se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană și la nivel mondial. Avem soluții, e important să aducem asigurările mai aproape de români și să vedem cum putem să fim mai rezilienți.”, a subliniat reprezentantul asigurătorilor.
Hărțile pericolelor pe județe
Așa cum arătam mai sus, UNSAR a lansat și o hartă a pericolelor care cuprinde numărul de dosare de daună deschise în fiecare județ, în funcție de evenimentele manifestate. Puteți vedea hărțile, mai jos.
Harta cutremurelor
Harta incendiilor de locuință
Harta inundațiilor
Harta alunecărilor de teren
Asigurătorii au plătit 130 de milioane de lei despăgubiri, în primele nouă luni din 2024. Doar cele mai mari zece daune , toate provocate de incendii, au însumat 6 milioane de lei
Asigurătorii au achitat în primele 9 luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Sprijinul financiar oferit de asigurători a crescut cu 9% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2023 (119 milioane lei). Peste 95% din valoarea acestor despăgubiri (adică 124 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, în creștere cu 25% față de cele din primele 9 luni ale anului 2023.
Cele mai mari 10 despăgubiri primite de proprietarii locuințelor care erau complet asigurate au depășit suma de 6 milioane de lei, conform unei analize realizate de UNSAR.
Incendiul este cauza tuturor acestor daune. Aceasta este încă o confirmare a faptului că incendiile pot avea urmări dezastruoase asupra bugetului unei familii, motiv pentru care se și situează pe primul loc în topul riscurilor de care se tem românii, alături de cutremure.
“În fiecare zi, 19 locuințe sunt afectate de incendii. Pe de altă parte, România este una dintre țările cele mai expuse cutremurelor. De altfel, chiar mâine comemorăm 48 de ani de la cutremurul din 1977. În acest context, asigurarea locuinței nu este doar o opțiune, ci o necesitate, mai ales că, în medie, doar 2 din 10 locuințe sunt protejate complet de o poliță de asigurare”, mai precizează Alexandru Ciuncan.
Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu doar 10 euro pe lună
Potrivit legii din România, toți proprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunele provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren și doar în limita a 20.000 de euro.
Polița PAD este, totuși, prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.
Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.
Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.
În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze frecvente de daună cum ar fi incendiul sau iniundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).