-
Lansarea noului model AI al Alibaba vine la o zi după lansarea unui „agent AI general” numit Manus de către start-up-ul Monica
Gigantul tehnologic chinez Alibaba și-a prezentat joi cel mai recent model de raționament de inteligență artificială, lăudându-se că actualele capacități le depășesc pe cele ale modelelor rivale de la OpenAI și ale startup-ului DeepSeek, potrivit CNN.
După apariţia veştii, acțiunile Alibaba listate la Hong Kong au închis ziua cu 8% mai sus și au contribuit la creșterea indicelui Hang Seng al întreprinderilor din China.
Într-o declarație online, Alibaba a prezentat noul său model, QwQ-32B, ca oferind „performanțe excepționale, depășind aproape în întregime OpenAI-o1-mini și rivalizând cu cel mai puternic model de raționament open-source, DeepSeek-R1”.
OpenAI-o1-mini este modelul de raționament al companiei americane lansat anul trecut.
Alibaba a adăugat că modelul a realizat un „salt calitativ în matematică, codare și capacități generale, cu performanțe generale la același nivel cu DeepSeek R1”, se arată în declarație.
Compania a susținut că modelul său are 32 de miliarde de parametri, comparativ cu DeepSeek R1, care are 671 de miliarde de parametri. Mai puțini parametri implică faptul că un model este mai mic și mai eficient de antrenat.
DeepSeek a uimit lumea în ianuarie cu modelul său de raționament foarte performant R1, despre care a afirmat că a costat mult mai puțin să fie antrenat decât rivalii occidentali consacrați. Succesul său a consolidat încrederea investitorilor globali în capacitatea de inovare a companiilor chineze în momentul în care rivalitatea dintre SUA și China în domeniul tehnologiei se intensifică. Indicele Hang Seng China Enterprises ( ) a crescut cu peste 30 % din ianuarie.
Alibaba, proprietarul platformelor chinezeşti de comerț electronic Taobao și Tmall, a lansat pentru prima dată serviciul său echivalent ChatGPT Tongyi Qianwen în 2023, după ce OpenAI a lansat modelul său de raționament AI, definitoriu pentru industrie.
În ianuarie, Alibaba a lansat un alt model, Qwen 2.5 Max, despre care a afirmat că a depășit performanța modelului V3 al DeepSeek, foarte apreciat, lansat cu doar câteva săptămâni înainte. Săptămâna trecută, Alibaba s-a angajat să investească cel puțin 380 de miliarde de yuani (52,4 miliarde de dolari) în infrastructura sa de AI și cloud computing în următorii trei ani. Aceasta a declarat că suma depășește ceea ce a investit în aceste domenii în ultimul deceniu. Miercuri, liderii chinezi au promis sprijin pentru „industriile emergente și industriile viitorului”, inclusiv creșterea finanțării pentru inteligența artificială, roboții umanoizi și tehnologia cuantică.
-
Manus – „un alt moment DeepSeek”?
Start-up-ul chinez Monica a lansat în ultima perioadă un agent de inteligență artificială (AI) numit Manus, atrăgând instantaneu atenția largă a presei și a publicului, unele instituții media întrebându-se dacă acesta ar fi „un alt moment DeepSeek”, într-o aluzie la ascensiunea rapidă a start-up-ului chinez de AI, potrivit publicaţiei chinezeşti Global Times.
Manus a devenit viral online în doar 20 de ore de la lansarea sa în avanpremieră, miercuri. Manus ar fi primul agent AI cu adevărat generalist din lume. Exemplele prezentate pe site-ul oficial demonstrează capacitatea sa de a gândi, planifica și executa în mod independent sarcini complexe, oferind rezultate complete, a raportat joi CCTV.com.
Potrivit site-ului oficial al companiei, „Manus este un agent AI general care face legătura între minți și acțiuni: nu doar gândește, ci și produce rezultate. Manus excelează la diverse sarcini în muncă și în viață, reușind să facă totul în timp ce tu te odihnești”.
Agentul AI are o gamă largă de aplicații, de la crearea unui ghid personalizat pentru o călătorie până la analiza profundă a acțiunilor Tesla, conform companiei.
Potrivit echipei, pe GAIA, un punct de referință pentru evaluarea asistenților AI generali privind rezolvarea problemelor din lumea reală, Manus a obținut noi performanțe de ultimă oră la toate cele trei niveluri de dificultate. Manus a fost evaluat folosind aceeași configurație ca versiunea sa de producție pentru reproductibilitate.
Potrivit echipei, Manus a obținut rezultate SOTA (State-of-the-Art) în testul de referință GAIA, demonstrând performanțe care depășesc modelele OpenAI de același nivel.
Numele „Manus” provine de la celebrul motto „Mens et Manus”, „Minte și mână” în limba engleză. Acesta întruchipează convingerea că cunoștințele trebuie să fie aplicate pentru a avea un impact semnificativ asupra lumii.
Pe X, fostul Twitter, un videoclip de prezentare a Manus a fost vizionat de peste 370.000 de ori la doar 20 de ore după ce a fost postat. Ji Yichao, cofondator și om de știință șef al Manus AI, a declarat într-un videoclip pe X că „în ultimul an, am construit în liniște ceea ce noi credem că este următoarea evoluție în domeniul inteligenței artificiale, iar astăzi lansăm o previzualizare a Manus, primul agent general de inteligență artificială. Acesta nu este doar un alt chatbot sau flux de lucru… este un agent cu adevărat autonom, care face legătura între concepție și execuție”.
„Îl vedem ca pe următoarea paradigmă a colaborării om-mașină și, potențial, ca pe o privire asupra AGI”, a spus Ji.
În prezent, accesul la aplicație este limitat, iar utilizatorii au nevoie de un cod de invitație pentru a o utiliza. Mulți utilizatori se îndreaptă către o platformă națională de piață second-hand, căutând coduri de invitație, însă vânzătorii sunt rari. Prețurile pentru aceste coduri variază foarte mult, de la 999 de yuani (137 de dolari) la 50.000 de yuani (6.900 de dolari) pe platformă, unii vânzători refuzând în mod explicit să negocieze, invocând raritatea extremă a codului, a raportat CCTV.com.
Joi după-amiază, Zhang Tao, partener la Manus AI, a răspuns într-o postare, explicând că sistemul de invitații a fost necesar din cauza capacității limitate a serverelor. El a adăugat că echipa a lucrat peste noapte pentru a rezolva problema și speră să permită mai multor utilizatori de pe lista de așteptare să experimenteze Manus în curând.
Zhang a îndemnat, de asemenea, publicul să fie mai înțelegător și să susțină un start-up cu doar câţiva zeci de membri ai echipei. El a asigurat utilizatorii că echipa lucrează la capacitate maximă pentru a oferi un produs mai bun cât mai curând posibil.
Echipa fondatoare a Monica îl include pe Xiao Hong, un antreprenor în serie și absolvent din 2015 al Universității Huazhong de Știință și Tehnologie, a raportat South China Morning Post.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).