Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050, dar Europa ar avea cel mai puțin de câștigat, în timp ce Asia și Africa ar beneficia de cele mai multe poziții.
Regiunile care s-ar bucura de cele mai multe locuri de muncă nou-create sunt Asia-Pacific, care ar putea avea 180 de milioane de joburi noi până în 2050, și Africa, cu 75 de milioane.
Europa ar câștiga 21 de milioane de locuri noi de muncă, iar cele două Americi, 26 de milioane, se arată într-un raport realizat de Deloitte.
„Studiul punctează marile provocări legate de dinamica pieței muncii în următorii 50 de ani, în contextul tranziției către economia verde, însă indică și o serie de elemente de oportunitate; între acestea, cel mai important este faptul că 80% dintre competențele necesare joburilor viitorului există intrinsec în forța de muncă actuală. Așadar, întregul proces poate fi privit ca unul de parțială conversie”, a declarat Raluca Bontaș, partener gobal employer services la Deloitte România.
Deloitte apreicază că această tranziție poate, de asemenea, contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente.
Apariția acestor locuri de muncă este direct dependentă de implementarea planurilor de decarbonizare, atât de către guverne, cât și de către mediul de afaceri, într-un demers ”concertat”.
Raportul atrage atenția asupra riscurilor generate de așa-numita „tranziție pasivă”, care se concentrează pe obiectivul decarbonizării, dar destabilizează piața muncii prin măsuri spontane, disparate, ignorând nevoile angajaților.
Exemple de astfel de locuri de muncă includ atât categorii ocupaționale transformate, precum metalurgie cu instalații pe bază de hidrogen, industrie constructoare de mașini exclusiv electrice, cât și noi funcții, precum cea de inginer operator de instalații industriale cu hidrogen.
Raportul Deloitte arată că un set coordonat de acțiuni de combatere a schimbărilor climatice ar putea contribui la creșterea economiei globale cu 43 de trilioane de dolari americani până în 2070.
În scenariul opus, lipsa sau întârzierea unor astfel de măsuri poate duce la pierderi globale de 178 de trilioane de dolari americani până în 2070 și la diminuarea PIB-ului mondial cu peste 7%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).