12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Agribusiness – Cel mai mare exportator de nuci din România concediază zeci de oameni – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2021, firma Lidya Walnuts a avut o cifră de afaceri de 88,9 milioane lei și un profit de 5,2 milioane lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor.

La ora actuală, România este cel mai mare producător de nuci din Europa, depășind țări precum Grecia, Franța și Spania și având o producție medie de 60.000 de tone anual.

Aflată pe locul al doilea după Lidya Walnuts în topul exportatorilor de nuci din România, firma Zamzam International din București a avut o cifră de afaceri de 64,4 milioane lei și pierderi de 572.984 lei.

România este cel mai mare producător de nuci din Europa, conform datelor Eurostat, depășind Grecia, Franța și Spania. Iar trei companii sunt în topul exportatorilor din România.

Deținută de concernul turc Tiryaki Holding, firma Lidya Walnuts, cel mai mare exportator de nuci din România, are sediul în comuna Mărăcineni-Argeș, la câțiva kilometri de Pitești, și a anunțat zilele trecute disponibilizări colective la AJOFM Argeș.

Potrivit Adevărul, în total, 57 de persoane vor fi concediate.

Firma Lidya Walnuts avea în 2022 un număr de 128 de angajați, conform datelor obținute de la Registrul Comerțului. Și tot în 2022, firma din Mărăcineni a înregistrat o cifră de afaceri de 110,6 milioane de lei și pierderi de 5,6 milioane lei. În 2021, firma Lidya Walnuts a avut o cifră de afaceri de 88,9 milioane lei și un profit de 5,2 milioane lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor.

Firma colectează, prelucrează, sortează și ambalează miez de nucă, pe care îl exportă în zeci de țări, în frunte cu Chile, Statele Unite ale Americii și China.

Tiryaki Holding, compania din Turcia ce deține Lidya Walnuts, este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de miez de nucă și a fost creată în 1965.

La ora actuală, România este cel mai mare producător de nuci din Europa, depășind țări precum Grecia, Franța și Spania și având o producție medie de 60.000 de tone anual. Iar o parte importantă din producția de nuci din țara noastră merge la export.

Aflată pe locul al doilea după Lidya Walnuts în topul exportatorilor de nuci din România, firma Zamzam International din București a avut o cifră de afaceri de 64,4 milioane lei și pierderi de 572.984 lei.

Firma Transilvania Nuts din satul Drâmbar, județul Alba, se situează pe locul trei în topul exportatorilor de nuci și a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri 64,1 milioane lei, având un profit de 1,1 milioane lei.

50.000 de hectare cultivate cu nuci, în sudul României

La ora actuală, în România există aproximativ 50.000 de hectare cultivate cu nuci, cele mai multe plantații fiind concentrate în sudul României. Iar plantațiile cu nuci sunt unele profitabile, având în vedere că producția la hectar poate ajunge până la 10 tone, iar prețul unei tone de miez de nucă poate ajunge și la 40.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro.

Majoritatea plantațiilor de nuci din România sunt deținute de mici fermieri, însă grație interesului comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când sunt disponibile subvențiile europene pentru pomii fructiferi, culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, însă nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă anumite costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor.

Finanțarea europeană poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, până la un milion de euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!