6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Agribusiness – China este cel mai mare importator de cereale ucrainene și ar putea ajuta la salvarea acordului de la Marea Neagră – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist.

Acordul a ușurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră și a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grâu, orz, porumb și făină de floarea soarelui din Ucraina...

Statele Unite și aliații săi occidentali se uită spre China pentru a ajuta la rezolvarea efectului catastrofal al ieșirii Rusiei dintr-un acord agricol crucial susținut de ONU, referitor la exporturile de cereale ale Ucrainei, transmite CNBC.

China, unul dintre cei mai strategici aliați ai Moscovei și a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referință cunoscut sub numele de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, scrie News.ro.

După aproape un an de valabilitate, Rusia a renunțat la pact luna trecută, invocând frustrarea că acordul a adusbeneficii doar Ucrainei.

Acordul a ușurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră și a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grâu, orz, porumb și făină de floarea soarelui din Ucraina.

De la începutul acordului din iulie 2022, care a fost intermediat la aproape șase luni după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, porturile chineze au primit 8 milioane de tone de produse agricole ucrainene, cea mai mare cantitate, conform datelor furnizate de Națiunile Unite.

”China este cel mai mare cumpărător de cereale ucrainene și, prin urmare, odată cu denunțarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, presiunile asupra Beijingului vor fi extreme în ceea ce privește inflația prețurilor alimentelor”, a declarat David Riedel, fondatorul Riedel Research Group, într-un comunicat.

”Este posibil să fi stocat puțin înainte de denunțarea acordului, dar acesta este un stoc de săptămâni, nu de luni. Aș fi foarte îngrijorat de inflația prețurilor alimentelor în China”, a spus el.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat marți reporterilor că administrația Biden va acorda prioritate crizei alimentare tot mai mari din lume, declanșată parțial de prăbușirea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

SUA vor avea ocazia să facă acest lucru la conducerea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, o președinție rotativă programată, de o lună.

”Știm că securitatea alimentară este securitate națională”, a spus Thomas-Greenfield, adăugând că ”Rusia a lansat un atac la scară largă asupra coșului de pâine a lumii și este hotărâtă să priveze lumea de cerealele Ucrainei”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!