1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Agribusiness – Dimitrie Muscă: ”Fermierii să înceapă protestele, ei decid soarta agriculturii, nu politicienii” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, spune că, în 2023, a obținut grâu, orz și porumb de foarte bună calitate, dar din păcate piața cerealelor merge foarte prost.

Cereale din Ucraina sunt foarte ieftine, fiindcă fungicidele, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele și motorina au prețuri mult mai reduse decât în Uniunea Europeană.

În ferma lui Dimitrie Muscă, dacă în 2022, porumbul a fost un eșec din cauza secetei, anul acesta, a fost obținută o producție de 10.700 de kg, la hectar.

Marii fermieri români sunt nemulțumiți de prețul cerealelor de pe piața românească, în special al grâului. Având în vedere situația socio-economică complicată la nivel mondial, care a afectat și țara noastră, mulți fermieri nu își mai pot achita datoriile și falimentează. În opinia unor agricultori experimentați, autoritățile pot face mai mult pentru agricultura românească, în aceste vremuri în care cerealele grâul are un preț de sub 1 leu/kilogram.

Fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, spune că, în 2023, a obținut grâu, orz și porumb de foarte bună calitate, dar din păcate piața cerealelor merge foarte prost. Agricultorul cu ștate vechi a atenționat că niciun guvern nu ar trebui să-și distrugă propria agricultură, fiindcă asta se va întâmpla, dacă situația nu se schimbă în favoarea fermierului român, potrivit .

Citește și:

Fermierul arădean, Dimitrie Muscă

Un număr tot mai mare de agricultori își vor pierde fermele deoarece nu își mai pot plăti datoriile, a opinat Dimitrie Muscă. Fermierul este de părere că, pentru ca piața să meargă în folosul agricultorilor, prețul la kilogramul de grâu ar trebui să fie peste 1 leu, pe când la ora actuală este 0,95 lei.

Mai mult, prețul nu îl ajută pe fermier, fiindcă cheltuielile pe hectar s-au ridicat la peste 7.000 lei. Cereale din Ucraina sunt foarte ieftine, fiindcă fungicidele, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele și motorina au prețuri mult mai reduse decât în Uniunea Europeană.

Dimitrie Muscă: ”Fermierii să înceapă protestele, ei trebuie să decidă soarta agriculturii din România”

Mesajul fermierului Dimitrie Muscă către agricultorii din România este un îndemn la revoltă. ”Oamenii ar trebui să se organizeze și să înceapă protestele! Fermierii trebuie să decidă soarta agriculturii din România, nu politicienii”, a spus proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad.

Fermierul susține că oamenii trebuie să iasă în stradă să protesteze și să amenințe că nu vor mai produce nimic, că nu vor mai plăti taxe și impozite, până când guvernul nu va deschide un dialog sincer cu ei.

”Să fie clar: agricultorii nu cer milă. Noi nu stăm cu mâna întinsă. Trebuie să se înțeleagă că cheltuielile unui fermier sunt mai mari decât veniturile. El poate să își permită să piardă o dată, dar când are pierdere în fiecare an, el nu mai poate rezista. Decât să se chinuie așa, trage zăvorul. Vinde tot! Renunță!”, a concluzionat Dimitrie Muscă.

Citește și:

Grâul, semănat mai târziu, din cauza schimbărilor climatice

În ferma lui Dimitrie Muscă, dacă în 2022, porumbul a fost un eșec din cauza secetei, anul acesta, a fost obținută o producție de 10.700 de kg, la hectar. Din 9 octombrie, a început semănatul la grâu și la orz, cu întârziere.

Terenul era pregătit, arat, discuit și fertilizat cu îngrășăminte complexe pentru campania de toamnă și Muscă a început semănatul la Curtici și la Olari, cu un ritm de 300 de hectare pe zi: 200 ha, la Curtici, și 100 de hectare la Olari. ”Aceasta este capacitatea!”, a spus fermierul.

Totodată, Dimitrie Muscă a explicat că a evitat să semene mai devreme. De obicei, în prima săptămână a lunii octombrie, campania de semănat era în plină desfășurare, dar nu și anul acesta agricol.

”Nu am început semănatul mai devreme pe considerentul că timpul s-a schimbat. Există o teamă de afide care ar putea provoca atacuri periculoase pentru cultură mai ales la cereale, unde produce piticirea  grâului și orzului”, a declarat agricultorul.

Dacă grâul este însămânțat mai târziu, răsare mai târziu, iar frigul iernii vor omorî afidele și nu vor mai atacă grâul și orzul. Cealaltă metodă este clară: aplicarea tratamentelor cu insecticide.

Cultura de rapiță, afectată deja de afide

În acest context și cultura de rapiță de pe cele 1.500 ha este afectată de aceste afide, de aceea fermierul a amânat începerea semănatului mai devreme. Dimitrie Muscă a făcut deja un tratament cu Vantex.

Culturile de orz și de grâu sunt, de asemenea expuse și probabil că vor trebui tratate pentru a fi protejate de afide, a notat fermierul.
În ferma lui Dimitrie Muscă grâul, orzul și porumbul au fost de foarte bună calitate în 2023. Cantitatea de proteine  a fost de 14,5% la grâu, și de 29 – 33, gluten, la orz, proteina a fost de 12% și peste 9% la porumb.

”Mă interesează proteina, fiindcă noi avem și zootehnie și trebuie să dăm hrană de calitate animalelor, celor 50.000 de capete de porci și 3.000 de bovine. Deci au nevoie de hrană de foarte bună calitate”, a declarat Dimitrie Muscă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!