32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Agribusiness – După cafea, zahăr și soia, Brazilia vrea să domine și piața de cacao – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Într-un moment în care producția de cacao în Africa de Vest este în scădere din cauza evoluțiilor meteo nefavorabile, a arborilor îmbătrâniți și dăunătorilor, fermierii întreprinzători din Brazilia văd o oportunitate de profit...

Dacă cultivarea de cacao în statul Bahia va lua avânt, Brazilia ar putea să își dubleze producția până la 400.000 de tone în 2030, estimează o organizație reprezentativă din sector.

Moises Schmidt, unul dintre cei doi frați care controlează grupul Schmidt Agricola, susține că producția ar putea ajunge până la 1,8 milioane de tone pe an în următorii zece ani dacă fermierii vor continua să planteze arbori de cacao în noi regiuni...

Într-un moment în care producția de cacao în Africa de Vest este în scădere din cauza evoluțiilor meteo nefavorabile, a arborilor îmbătrâniți și dăunătorilor, fermierii întreprinzători din Brazilia văd o oportunitate de profit, transmite agenția Bloomberg.

Evenimente

20 mai – Eveniment News.ro: Energy Road – Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai – Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie – Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Fermierii din vestul statului brazilian Bahia, o regiune uscată și secetoasă renumită pentru marile familii care au făcut avere din agricultură, au început să cultive arbori de cacao pentru prima dată. Arborii sunt încă mici și va mai dura cel puțin un an până când vor produce primele fructe, dar profitul potențial este mare. Asta încurajează atât cultivatorii independenți cât și marile corporații să intre în cursă, scrie Agerpres.

Dacă cultivarea de cacao în statul Bahia va lua avânt, Brazilia ar putea să își dubleze producția până la 400.000 de tone în 2030, estimează o organizație reprezentativă din sector. Asta ar pune Brazilia aproape de Ecuador, al treilea mare furnizor mondial de cacao. Și există voci care spun că aceste prognoze sunt mult prea prudente. Moises Schmidt, unul dintre cei doi frați care controlează grupul Schmidt Agricola, susține că producția ar putea ajunge până la 1,8 milioane de tone pe an în următorii zece ani dacă fermierii vor continua să planteze arbori de cacao în noi regiuni, pe lângă regiunile din Brazilia în care se cultivă în mod tradițional cacao.

„Brazilia este deja cel mai mare furnizor mondial pentru o gamă largă de materii prime”, de la soia boabe și până la suc de portocale, „care va fi poziția noastră pe piața de cacao?”, s-a întrebat recent Moises Schmidt, cu prilejul unei vizite a unei delegații la o fermă a sa unde a plantat arbori de cacao pe o suprafață de 400 de hectare.

Brazilia era odată unul dintre cei mai mari producători mondiali de cacao, ingredientul principal pentru fabricarea de ciocolată, însă la finele anilor 1980 mulți din arborii de cacao din Brazilia s-au îmbolnăvit din cauza unei maladii denumite mătura vrăjitoarei (WBD).

În prezent, Coasta de Fildeș și Ghana sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din producția mondială de cacao. Această concentrare a producției în doar două țări face oferta mondială mari vulnerabilă la riscuri precum vremea nefavorabilă și atacul dăunătorilor, care nu vor face decât să se intensifice pe măsură ce fluctuațiile meteo vor deveni mai extreme. Recenta scădere a producției de cacao în Africa de Vest a dus la dublarea prețurilor mondiale în acest an, făcând mai scumpă ciocolata și forțând chiar unii producători să își înceteze activitatea.

Primii arbori de cacao din vestul statului brazilian Bahia au fost plantați înainte de recenta explozie a prețurilor însă acum fermele vecine văd cât de atractivă este această cultură. În plus, fermierii din Bahia sunt mai bine finanțați și au operațiuni mai mari decât omologii lor din Africa de Vest, ceea ce înseamnă că pot realiza economii de scară. De asemenea, fermierii brazilieni își pot vinde produsele la prețul pieței, fără amestecul Guvernului, cum este cazul în Coasta de Fildeș și Ghana. Și având în vedere că boabele de cacao nu sunt perisabile, vânzătorii pot alege cel mai bun moment pentru a încheia o tranzacție.

Grație vremii însorite de pe întreg parcursul anului, irigațiilor extinse și accesului la îngrășăminte, creșterea arborilor de cacao poate fi accelerată astfel că unii arbori vor începe să rodească în decurs de trei ani, în loc de perioada tradițională de cinci ani.

„Cacaua a devenit un fel de microb de care s-a molipsit toată lumea”, spune Tal Bar-Dor, director de operațiuni la o fermă din apropiere de orașul brazilian Barra. Anul trecut, Tal Bar-Dor a adăugat arbori de cacao pe plantația de nucă de cocos pe care o gestionează. Pentru următorii patru ani, Tal Bar-Dor are de gând să extindă suprafața cultivată cu arbori de cacao până la aproximativ 1.000 de hectare, de la doar 45 de hectare în prezent.

Însă, fermierii din alte țări din America Latină vor să profite și ei de creșterea prețurilor la cacao. În Columbia, cel mai mare procesator național de alimente Grupo Nutresa investește într-o nouă seră și are drept obiectiv 10 milioane de arbori de cacao peste cinci ani. În Ecuador, deja un mare producător mondial de cacao, fermierii extind suprafețele cultivate și fac investiții în tehnologie pentru a crește producția de boabe de cacao cu peste 50% în următorii patru ani, până la 700.000 de tone, potrivit lui Ivan Ontaneda, președintele Asociației exportatorilor ecuadorieni de cacao, Anecacao.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!