31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Agribusiness – Fermierul Georgian Corniță a intrat cu combina la rapiță: ”Mergem pe prețurile din momentul recoltării” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fermierul Georgian Corniță este printre primii producători agricoli care au dat startul la recoltatul rapiței în campania agricolă 2023-2024, în ferma sa din județul Călărași.

Georgian Corniță a început astăzi, luni – 17 iunie campania de recoltat pe cele 90 de hectare pe care le are cu rapiță.

Fermierul a mizat pe doi hibrizi de rapiță semitimpurii din portofoliul Rapool, Dalton și Dynamic, ce îi vor aduce o producție medie între 4.000 kilograme/hectar și până la 6.000 kilograme/hectar.

Fermierul Georgian Corniță este printre primii producători agricoli care au dat startul la recoltatul rapiței în campania agricolă 2023-2024, în ferma sa din județul Călărași. Condițiile climatice din acest an au decalat campania de recoltat la rapiță cu circa două săptămâni, comparativ cu anul trecut.

Georgian Corniță a început astăzi, luni – 17 iunie campania de recoltat pe cele 90 de hectare pe care le are cu rapiță. Fermierul a mizat pe doi hibrizi de rapiță semitimpurii din portofoliul Rapool, Dalton și Dynamic, ce îi vor aduce o producție medie între 4.000 kilograme/hectar și până la 6.000 kilograme/hectar.

Fermierul Georgian Corniță a intrat la recoltatul rapiței

 

Campanie de recoltat la rapiță în ferma lui Georgian Corniță (foto: Georgian Corniță pentru Agrointeligența)

 

Fermierul Georgian Corniță a început astăzi recltatul (foto: Georgian Corniță pentru Agrointeligența)

Georgian Corniță  a intrat la recoltatul rapiței

Fermierul Georgian Corniță lucrează 700 de hectare în cadrul societății Tehnoplant Cereal, din județul Călărași dintre care pentru anul agricol prezent a alocat 90 de hectare cu rapiță, cu hibrizii semitimpurii din portofoliul Rapool, Dalton și Dynamic. Agricultorul a intrat chiar de astăzi la recoltat, cu două săptămâni mai devreme comparativ cu anul trecut iar din primele hectare recoltate producția medie este între 4.000 kilograme/hectar și până la 6.000 kilograme/hectar.

”Merg pe hribrizii Rapool și am avut undeva în medie la 30 de plante pe metrul pătrat ca și densitate. Tehnologia a fost una normal adaptată pentru cerințele culturii de rapiță. Singurul lucru care a făcut să avem o producție medie a fost lipsa apei pentru că noi pe zona aceasta avem acumulat 300 de litri/mp din luna octombrie și până în prezent. Anul acesta la noi în fermă s-a declarat recoltatul la rapiță cu cel puțin două săptămâni, ținând cont de condițiile climatice, de căldura excesivă, secetă etc. Iar temperaturile ridicate au făcut ca plantele să se matureze mult mai devreme decât în mod normal. Umiditatea pe combină îmi arată 9, masa hectolitrică 65,6 kg/hl adică rapița este maturată. Dar ținând cont că acum sunt 36° la noi și toată săptămâna se anunță temperaturi mai mari până la 39° orice zi de întârziere automat înseamnă încă o pierdere procentuală între 3-5%”, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Culturile lui Georgian Corniță  au scăpat ca prin minune de grindina care a distrus mai multe ferme vegetale din zona județului Călărași. ”Noi am scăpat de grindină. Nici precipitații nu au fost. Adică am zone unde a plouat, doar 5 litri/mp și cel mai mult zonă unde am avut plouat 22 l/mp. Din fericire pentru noi am fost feriți de astfel de evenimente, nu furtună, nu vijelie, nu grindină”, a mai spus fermierul.

Rapița, în prima zi din ferma familiei Cornița (foto: Georgian Corniță pentru Agrointeligența)

Fermierul a renunțat la contractele futures

Georgian Corniță a renunțat în acest la la contractele de tip futures din cauza riscurilor tot mai dese la care sunt expuse culturile agricole. Acesta vinde rapița direct din câmp la prețul zilei.

”Avem contractat cu un achizitor local din zonă. Prețul este cel din ziua facturării iar eu am ales ca anul acesta să nu mai merg pe contractele futures pentru că riscul a fost destul de mare. Adică exista posibilitatea de a face un contract și să nu îl putem onora la cât de imprevizibile sunt condițiile meteo și provocările anul acesta au fost la fel sau poate chiar mai mari decât în anii precedenți. Și atunci nu am vrut să risc să fac contract futures și mergem pe prețurile din momentul recoltării. Astăzi, spre exemplu în zona noastră, prețul era undeva în jur de 2.100 lei/tona”, a mai spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!