16.9 C
București
luni, martie 20, 2023

Agribusiness – Interzicere completă a exportului de buștean, nu doar cum a decis… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015.

În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență, care ar fi avut efect imediat, și a transmis Parlamentului un proiect de lege care nu interzicea exportul de lemne, ci introducea până la finele anului 2015 un sistem mai strict de monitorizare a exporturilor și livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Proiectul a fost respins în februarie 2017 de coaliție PSD-ALDE.

Deputatul liberal Florin Roman, care a deținut pentru scurt timp poziția de ministru al Digitalizării, propune, printr-un proiect legislativ, interzicerea completă a exportului de buștean, cu sau fără coajă. Acum, interdicția – propusă de  fostul lider PSD Liviu Dragnea în 2019 și adoptată de Parlament în 2020 – este valabilă din 2021 pentru o perioadă de 10 ani doar 

De ce este important: Dezbaterea publică privind limitarea exportului de lemne a luat amploare după ce, la începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie. 

Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asmenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora. Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015. În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență, care ar fi avut efect imediat, și a transmis Parlamentului un proiect de lege care nu interzicea exportul de lemne, ci introducea până la finele anului 2015 un sistem mai strict de monitorizare a exporturilor și livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Proiectul a fost respins în februarie 2017 de coaliție PSD-ALDE.

Mai este important: Senatul a aprobat deja, încă din septembrie 2017, un proiect de lege, inițiat de liberali și care prevedea interzicerea exportului de lemne de foc pentru 3 ani. Proiectul, care nu a fost susținut de Guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose, zace de la finele anului 2017 la Camera Deputaților, ba mai mult, în urmă cu un an i-a fost întocmit raport de respingere.

De asemenea interesant: Interzicerea exportului de lemne de foc a fost avansată recent de Guvernul Ciucă, în proiectul inițial de plafonare a prețului lemnului de foc, dar în cele din urmă interdicția a fost eliminată din ordonanța prin care a fost aprobată plafonarea.

Președintele Iohannis a promulgat în mai 2020 proiectul de lege care prevede interzicerea exportului de buștean pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, începând din 2021. 

Acum, liberalul Florin Roman susține că prevederile legii menționate reprezintă ”un prim pas veritabil atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier”, dar aceasta rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector.

”Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”, arată Florin Roman.

Prin urmare, proiectul prevede amendarea legii în vigoare cu eliminarea sintagmei ”în spațiul extracomunitar” și stabilirea unei noi perioade de interedicție de 10 ani. 

Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani  începând cu data de 1 ianuarie 2023”, prevede proiectul. 

Așadar, interzicerea exportului de buștean ar fi completă, inclusiv pentru statele UE și cele din Spațiul Economic European (SEE).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!