3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Agribusiness – Managementul riscului în fermă. Cristian Moldovan recomandă două strategii care funcționează – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fermierii pot implementa două strategii – una la nivel de culturi și a doua la nivel de valorificare, consideră Cristian Moldovan, director general Promat Comimpex, Țășnad, județul Satu-Mare.

Recent, pe 3 octombrie, la Ziua Porumbului de la Vezendiu, cunoscutul antreprenor din agribusiness a vorbit despre cum vede el împărțirea riscurilor la nivelul unei ferme vegetale.

Fermierul trebuie să își gestioneze atent atât costurile, cât mai ales veniturile.

Managementul riscului înseamnă în primul rând distribuirea riscului. Fermierii pot implementa două strategii – una la nivel de culturi și a doua la nivel de valorificare, consideră Cristian Moldovan, director general Promat Comimpex, Țășnad, județul Satu-Mare. Recent, pe 3 octombrie, la Ziua Porumbului de la Vezendiu, cunoscutul antreprenor din agribusiness a vorbit despre cum vede el împărțirea riscurilor la nivelul unei ferme vegetale.

Cristian Moldovan a împărtășit celorlalți fermieri experiența sa privind distribuirea riscului în exploatațiile agricole, mai ales într-un an cu multe provocări. Acesta a dezvăluit care sunt strategiile pe care producătorii agricoli ar trebui să le ia în calcul, atunci când aleg să cultive cereale, în special porumb și grâu.

Cristian Moldovan, director general PROMAT Comimpex, Tășnad, județul Satu-Mare

Diversificarea culturilor, o strategie de protejare a veniturilor

Cultura porumbului i-a pus în dificultate pe mulți fermieri în acest an. Puțini sunt cei care se pot lăuda cu lanuri frumoase și producții mari în condiții de neirigat. Într-o astfel de situație fermierii trebuie să adapteze modul de a face management în fermă, a subliniat Cristian Moldovan, director general PROMAT Comimpex la Ziua Porumbului de la Vezendiu.

”Încercăm în fiecare an să venim către dumneavoastră cu cu cele mai noi tehnologii și utilaje sau alte soluții agricole sper să și reușim. Sper și de data aceasta să mergeți acasă cu o impresie bună vizavi de noutățile din agricultură, să obțineți informații importante pentru dumneavoastră tocmai ca să puteți deveni mai performanți și mai performanți. Ca și o soluție la nivel de fermă, că trebui fiecare dintre noi, și eu fiind fermier, să adaptăm puțin modul nostru de a face management în fermă și aici aș da câteva idei sau sugestii ce ar trebui să facem. În primul rând, factorul cel mai important care ne influențează este clima, mai exact vremea. Pentru aceasta cred că ar fi bine să ne mărim gama de culturi în fermă, să diversificăm, astfel încât să distribuiți riscul”, a spus Cristian Moldovan.

Vânzarea producției în trei pași: înainte de recoltare, la recoltare, după recoltare

Directorul general Promat Comimpex, Țășnad din Satu-Mare le-a prezentat fermierilor prezenți la Ziua Porumbului care sunt, în viziunea sa, strategiile care ar trebui luate în calcul pentru vânzarea producțiilor în orice exploatație.

”Mă gândesc că am putea să ne adaptăm, în sensul că sunt deja soluții să ne valorificăm marfa și cerealele în mai multe etape, în cel puțin trei trepte. Prima să faceți contracte futures la momentul în care considerați că aveți o oportunitate de un preț bun, aveți posibilitatea să urmăriți pentru că primiți în fiecare zi prețurile de piață la cereale, puteți să alegeți momentul în care considerați oportun și o parte din costuri, o treime din producție, să securizați cu contracte futures. O a doua etapă ca și importanță este poate o treime să vindeți la recoltare, iar o treime după recoltare”, a subliniat Cristian Moldovan.

Ziua Porumbului de la Vezendiu este unul dintre puținele evenimente în care fermierii pot vedea rezultatele reale obținute cu genetica disponibilă pe piața românească. Astfel, toți furnizorii importanți au fost prezenți la eveniment cu sămânța lor de porumb, iar rezultatele au fost evaluate direct în câmp, aproape de momentul recoltării. Într-un an dificil, nu doar producțiile sunt cele care asigură succesul unei afaceri agricole. Fermierul trebuie să își gestioneze atent atât costurile, cât mai ales veniturile. Iar 2023 se dovedește a fi un an plin de capcane în privința prețurilor pentru cereale.

Materialul video Agrointeligența despre Ziua Porumbului 2023 de la Vezendiu poate fi vizionat mai jos:

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!