Piața liberalizată a gazelor naturale este singura capabilă să răspundă provocărilor actuale, asigurând transparența prețurilor și competiția între diferite surse de energie, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Într-o analiză transmisă vineri, citată de Agerpres, Chisăliță subliniază că plafonarea prețului gazelor poate crește riscul în aprovizionare, în timp ce o piață interconectată la nivel global, cu acces la surse multiple, poate garanta siguranța livrărilor la un preț corect. Totodată, acesta consideră că liberalizarea trebuie completată de măsuri de eficiență energetică și politici de protecție pentru consumatorii vulnerabili, astfel încât fluctuațiile de preț să nu afecteze populația și companiile.
Președintele AEI menționează că, deși piața gazelor din România a fost influențată de numeroase intervenții, aceasta a continuat să funcționeze eficient, asigurând continuitatea aprovizionării. O analiză a prețurilor stabilite pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) și pe bursa olandeză TTF, cea mai reprezentativă din Europa, arată o corelare clară între cele două piețe, dovadă că România este parte dintr-o piață unică europeană a gazelor.
Chisăliță subliniază că România a realizat o economie de 215 milioane de euro în ultimii cinci ani datorită funcționării pieței interne de gaze, comparativ cu situația în care prețurile ar fi fost dictate exclusiv de cotațiile TTF Olanda.
Analiza AEI atrage atenția asupra efectelor negative ale plafonării prețurilor la gaze, așa cum s-a întâmplat în Uniunea Europeană între 2022 și 2025. Conform lui Chisăliță, o astfel de măsură nu reduce prețul la nivel global, ci poate crește volatilitatea pieței și afecta aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL).
Un raport Rystad Energy Research and Analysis arată că, până la 5 februarie 2025, Europa a contractat doar 26% din necesarul de aprovizionare cu GNL până în 2040, în timp ce Asia a încheiat contracte pentru mai mult de dublul acestei cantități.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).