Fabrică de legume finalizată de o primărie din România. Investiția realizată cu ajutorul fondurilor europene va deservi producătorii locali de legume care au din acest an opțiunea de a-și procesa surplusul de recoltă pe care nu reușesc să îl valorifice la piață.
Primăria din Rădești, județul Alba, a finalizat o fabrică de procesare a legumelor, unitatea intrând în faza de probe din data de 12 decembrie. Investiția a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene, fiind accesată o finanțare de 85.000 de euro prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). La fondurile UE s-a adăugat o contribuție locală de 37.000 de euro din partea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”, din care fac parte mai multe consilii locale din jurul municipiului Aiud.
„Ideea unei fabrici de prelucrare a legumelor a rezultat din situația concretă pe care o avem de mai mulți ani pe raza comunei, în special la Leorinț, unde cultivatorii de legume erau nevoiți de multe ori, toamna, să arunce o parte din recolta rămasă nevândută, neexistând o unitate de procesare în apropiere” a declarat primarul comunei Rădești, Alin Nicula, pentru .
Fabrica de legume va funcționa la capacitate maximă începând din acest an
Edilul a precizat că fabrica funcționează în clădirea unei foste mori care a fost reabilitată și modernizată prin parteneriatul dintre Primăria şi Consiliul Local al comunei Rădeşti, Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Alba de Jos» şi Grupul de Acţiune Locală «Pe Mureş şi pe Târnave». Prin GAL «Pe Mureș și pe Târnave», au fost montate toate utilajele și s-au făcut probele.
”Făbricuța este funcțională, dar, sigur, ea va funcționa în mod real și la întreaga capacitate abia din toamna anului viitor (2024 -n.r.), când sperăm ca legumicultorii de pe raza comunei și cei din proximitate să vină să își proceseze legumele aici. (…) În funcție de ce vor aduce fermierii, în general 80 – 90% din fructele și legumele existente pot fi procesate. În funcție de ce se dorește a se obține, putem să ne adaptăm nevoilor fiecăruia”, a declarat primarul.
La această unitate de procesare vor putea fi obținute conserve de legume în oţet, ulei sau saramură, murături, compoturi şi gemuri de fructe, conserve de rădăcinoase etc.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).