4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Agribusiness – O tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump în România, comparativ cu alte țări europene – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dacă în alți ani zeci de mii de tone de nuci plecau la export, acum agricultorii spun că piața românească oferă prețuri mai bune decât cea din Europa sau din Statele Unite.

La noi, o tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene.

Încurajată și de faptul că poate lua fonduri europene, Narcisa Galeș a investit la Suceava șase milioane de euro într-o fabrică tehnologizată de prelucrare a miezului de nucă.

Dacă în alți ani zeci de mii de tone de nuci plecau la export, acum agricultorii spun că piața românească oferă prețuri mai bune decât cea din Europa sau din Statele Unite.

La noi, o tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene. În plus, sunt tot mai căutate și la noi preparate precum batoanele cu nuci și uleiul de nucă, arată Știrile Pro TV.

Încurajată și de faptul că poate lua fonduri europene, Narcisa Galeș a investit la Suceava șase milioane de euro într-o fabrică tehnologizată de prelucrare a miezului de nucă. Plantația de nuci pe care o administrează de aproape 15 ani produce peste 30 de tone de nucă în fiecare toamnă.

„Avem patiserii locale și din țară unde trimitem miez de nuca, în țară mai mult”, spune Narcisa Maria Galeș, proprietar fabrică prelucrare a miezului de nucă

Zeci de tone de nucă sunt prelucrate și într-o fabrică din Bihor. De aici, pleacă spre magazinele de la noi din țară miez caramelizat cu piper, sărat sau cu chili, batoane energizante, dar și diferite sortimente de pâine cu nuci.

„Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva…”, spune Cornel Sabău, administratorul unei fabrici de prelucrare a nucilor:

Prețul pentru un baton cu nuci caramelizate variază între 5 și 8 lei. Cele cu arome precum wasabi sau chili se vând cel mai bine. Iar uleiul de nucă, folosit frecvent în salate, costă 39 de lei, sticla de 250 de ml.

Nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume. Pe lângă savoarea și textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutrițional la orice masă.

Specialiștii spun că plantația de nuci este ușor de întreținut, dar este nevoie de răbdare, pentru că profitul apare după 5-6 ani.

Confirmă și proprietara unei livezi care se întinde pe 5 hectare și jumătate, la marginea localității Techirghiol.

La Săhăteni, în județul Buzău, sunt plantate, pe o suprafață de 60 de hectare soiuri de nuci aduse tot din Franța.

Loredana Stelian, proprietar plantație de nuci: „Până acum trei ani am reușit să exportăm în mare parte producția, nucă în coajă și miez de nucă și ele au ajuns pe mesele din Slovacia, Georgia, Franța”.

Anul acesta este, însă, mai avantajos să vândă în țară. De pe un singur hectar rezultă și șapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franțuzesc, 10 tone.

George Lămureanu, specialist pomicultură: „Este profitabil în primul rând pentru că dacă avem o tonă de miez de nucă la hectar și se vinde undeva la 40 de lei, avem 40 de mii de lei. Aproximativ 10 mii de euro pe tona de nuc”.

În toată țara, sunt 50 de mii de hectare cu nuci. Cele mai multe livezi sunt concentrate în zonele de câmpie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!