32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Agribusiness – Ouăle rămân în continuare scumpe peste tot în Europa, dar și la nivel global – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În timp ce prețurile globale sunt mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, ele rămân ridicate, a declarat Nan-Dirk Mulder, specialist global senior în cadrul diviziei RaboResearch Food and Agribusiness a firmei financiare olandeze RaboBank.

În Statele Unite, prețul mediu al unei duzini de ouă a fost de 2,99 dolari (2,77 euro) în februarie, în scădere de la 4,21 dolari anul trecut, potrivit datelor guvernamentale.

În Europa, prețurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar tot sunt de aproximativ două ori mai mari decât erau în 2021, a spus Mulder.

Prețul ouălor a atins cote aproape istorice pentru un al doilea an la rând în multe părți ale lumii, în apropierea Sărbătorilor Pascale, reflectând o piață bulversată de boli, scumpiri și inflație.

În timp ce prețurile globale sunt mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, ele rămân ridicate, a declarat Nan-Dirk Mulder, specialist global senior în cadrul diviziei RaboResearch Food and Agribusiness a firmei financiare olandeze RaboBank. Mulder nu se așteaptă ca acestea să revină prea curând la nivelurile din 2021, transmite euronews.com.

În Statele Unite, prețul mediu al unei duzini de ouă a fost de 2,99 dolari (2,77 euro) în februarie, în scădere de la 4,21 dolari anul trecut, potrivit datelor guvernamentale. Cu toate acestea, este semnificativ mai mult decât cei 1,59 de dolari pe duzină pe care consumatorii îi plăteau în februarie 2021.

În Europa, prețurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar tot sunt de aproximativ două ori mai mari decât erau în 2021, a spus Mulder.

Unul dintre factorii principali care au produs majorarea de prețuri este gripa aviară. Focare ale acestei boli respiratorii mortale au fost raportate în Europa, Africa și Asia în 2020 și s-au răspândit în America de Nord în 2021. Numai în 2022, peste 131 de milioane de păsări de curte din întreaga lume au murit sau au fost sacrificate în fermele afectate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Focarele continuă să apară. În decembrie, SUA au confirmat cazuri în 45 de efective comerciale și 33 de efective de curte, afectând 11,4 milioane de păsări, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

În Africa de Sud, prețul ouălor a crescut vertiginos după ce 40% dintre găinile ouătoare au fost ucise la sfârșitul anului trecut din cauza bolii respiratorii, a declarat Mulder. Un cofraj de șase ouă a costat luna trecută 25,48 de ranzi sud-africani (1,34 dolari), în creștere cu 21% față de februarie 2023.

Piața se acomodează greu la schimbări

Chiar și atunci când gripa aviară se disipează, poate dura mult timp pentru ca piața ouălor să se stabilizeze. O fermă are nevoie de trei până la șase luni pentru a reface un efectiv, astfel că, în această perioadă, oferta de ouă este mai mică și prețurile cresc, a declarat Emily Metz, președintele American Egg Board, o organizație de marketing.

Dacă fermele se aprovizionează cu mai multe găini, prețurile pot scădea. Acest lucru s-a întâmplat în SUA vara trecută, când prețul ouălor a scăzut până la 2 dolari pe duzină.

„Este vorba de cererea și oferta care se caută. Trebuie să ai un preț profitabil”, a declarat David Anderson, profesor și economist de extensie pentru animale și marketing alimentar la Texas A&M University.

Citește și: Inflația a scăzut la o singură cifră. Ce alimente sunt încă scumpe

Iar profiturile pot fi greu de obținut pentru agricultori în perioadele de inflație. Hrana pentru pui reprezintă până la 70% din costurile unui fermier, iar prețurile furajelor s-au dublat între 2020 și 2022, a spus Mulder. Vremea, întreruperile legate de COVID și războiul din Ucraina – care a dus la creșterea prețului grâului și al altor culturi – au contribuit la această situație.

În Nigeria, costul unei lăzi de ouă s-a dublat de la începutul anului din cauza monedei slăbite, a eliminării subvențiilor pentru combustibil și a costurilor ridicate pentru fermieri.

Teslimat Abimbola, care conduce o fermă avicolă în orașul Ibadan din sudul țării, a declarat că 25 de kilograme de furaje care costau 2 500 de naira nigeriană (1,66 euro) în 2020 costă acum 13 000 de naira. Abimbola a pierdut unii clienți ca urmare a creșterii prețurilor.

„Multe ferme au fost nevoite să se închidă din cauza costurilor ridicate de creștere a puilor”, a declarat Abimbola.

Guvernul statului Lagos, cel mai mare centru economic al Nigeriei, a pus în aplicare un program de subvenții pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față costurilor crescute ale ouălor.

În altă parte, reglementările guvernamentale joacă un rol în ridicarea prețurilor la ouă. Mai multe state din SUA, inclusiv California și Massachusetts, au adoptat interdicții privind cuștile pentru găinile ouătoare începând cu 2018; anul acesta, interdicțiile urmează să intre în vigoare în Washington, Oregon și Michigan.

Conversia la instalații fără cuști reprezintă o investiție mare pentru fermieri, iar consumatorii nu realizează întotdeauna că acesta este un factor care influențează prețurile mai mari pe care le văd la magazinul alimentar, a spus Metz. Ea anticipează că astfel de costuri de conversie vor scădea în cele din urmă, pe măsură ce tot mai multe ferme vor face această schimbare.

Vârfurile de preț sunt urmate în mod inevitabil de scăderi de preț, iar prețurile ouălor se vor stabili în cele din urmă în tipare mai normale. Pe termen scurt, cererea de sărbători, care crește la fiecare Paște, se va diminua spre vară, a spus Anderson. Între timp, îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate ar trebui să ajute la atenuarea impactului gripei aviare, a spus el.

Lyncoya Ilion, care predă cursuri de gătit și conduce o afacere de catering numită Catered by Coya în Brown Deer, Wisconsin, spune că a observat că prețul ouălor a început să crească în ultimele două-trei luni, dar speră că nu va fi nevoită să transfere costurile către clienți.

„Încă nu a trebuit să măresc prețurile pentru că anticipez că prețul ouălor va scădea din nou în curând”, a spus Ilion.

În SUA, se așteaptă ca prețurile ouălor să scadă cu aproximativ 2,8% în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Acest lucru nu le va readuce la nivelurile de dinainte de COVID, dar ar trebui să ofere o oarecare ușurare.

„Oamenii iubesc cu adevărat ouăle și observă când prețul fluctuează”, a spus Metz. „Fermierii noștri și-ar dori să nu fie atât de brusc în sus și în jos. Face ca totul să fie o provocare”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!