2.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

Agribusiness – Schemă de ajutor de stat timp de 3 ani, avizată pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Condițiile pentru beneficiari – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi vor putea beneficia, timp de 3 ani, de o schemă de ajutor de stat pentru subvenționarea a 20% din valoarea producţiei comercializate.

Granturile acordate vor fi în limită anuală de 100.000 euro în cazul persoanele fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, respectiv de 300.000 euro în cazul cooperativelor şi grupurilor/organizaţiilor de producători...

Producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi vor putea beneficia, timp de 3 ani, de o schemă de ajutor de stat pentru subvenționarea a 20% din valoarea producţiei comercializate. Granturile acordate vor fi în limită anuală de 100.000 euro în cazul persoanele fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, respectiv de 300.000 euro în cazul cooperativelor şi grupurilor/organizaţiilor de producători.

Schema de ajutor de stat a fost propusă de liberali, iar acum a fost aprobată de Senat.

Inițiatorii arată că producătorii de legume-fructe şi cartofi se confruntă, în prezent, şi cu repercusiunile situaţiei generate de conflictul armat din Ucraina, respectiv destabilizarea preţurilor, atât la produsele agro-alimentare cât, mai ales la materiile prime necesare producătorilor de legume-fructe şi cartofi în activităţile de sortare, ambalare, etichetare şi transportul produselor, precum şi cu perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Astfel, schema propusă ar reduce impactul negativ asupra securităţii alimentare în timpul unei situaţii de criză, indiferent de cauza sau natura acesteia.

Conform proiectului, ajutorul va fi acordat solicitanţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– să fie persoană juridică, persoană fizică înregistrată fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cooperativă conform Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 şi a Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, grup/organizaţie de producători, după caz;

– să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu legume, cartofi, ftucte, plantaţii de pomi fiuctiferi, plantaţii de arbuşti şi/sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinaţi consumului uman;
să comercializeze legume, cartofi şi/sau fructe;

-suprafaţa minimă destinată cultivării în spaţii protejate să fie de 500 mp;

– să prezinte dovada lipsei datoriilor la bugetul de stat prin;

– să facă dovada prin documente justificative că valoarea producţiei comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 euro;

– să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data menţionată.

Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.

Ajutorul de stat din schemă se acordă pe o perioadă de 3 ani.

Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă în tranşe trimestriale, dar nu poate depăşi anual 100.000 euro în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, respectiv 300.000 euro în cazul cooperativelor şi grupurilor/organizaţiilor de producători.

Fondurile necesare schemei vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Pentru a intra în vigoare, schema mai trebuie adoptată prin vot final de către Parlament.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!