14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Agribusiness – Tensiuni economice între Ucraina și Republica Moldova: Kievul amenință cu stoparea tuturor importurilor din Moldova dacă Chișinăul oprește intrarea cerealelor ucrainene – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Veniturile Orange Money au depășit 100 milioane de lei în 2022.

Reacția autorităților de la Kiev vine după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, Vladimir Bolea, a discutat, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.

„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit.

Kievul susține că va interzice toate livrările de mărfuri din R. Moldova în Ucraina, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, transmite Europa Liberă, citată de Rador.

În același timp, agricultorii moldoveni anunță că vor ieși la proteste dacă guvernul condus de Dorin Recean nu va lua această hotărâre săptămâna aceasta.

Reacția autorităților de la Kiev vine după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, Vladimir Bolea, a discutat, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Bolea i-a spus oficialului ucrainean că agricultorii moldoveni sunt îngrijorați că nu vor avea spații pentru a stoca noua recolta de cereale, deoarece, la ora actuală, au încă depozitele pline din cauza prețurilor mici de pe piață.

„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat Vladimir Bolea.

Oficial ucrainean: „Un pas extrem de neprietenos”

Mikola Solski și-a exprimat dezacordul cu o astfel de decizie din partea Chișinăului și a subliniat că motivele sunt neclare, întrucât Ucraina nu importă cereale din R. Moldova. Negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și Kiev privind aplicarea restricțiilor respective continuă, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației.

În același timp, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii de la Kiev, Taras Kacika, a declarat pentru publicația „Evropeiska Pravda” că Ucraina va răspunde la aceste restricții prin interzicerea tuturor importurilor moldovenești.

„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus Taras Kacika.

Ce exportă R. Moldova în Ucraina

Moldova a exportat, în 2022, în Ucraina produse și mărfuri în valoare de 151 milioane de dolari. Este vorba, în special, de combustibil pe care l-a adus, la rândul său, din România. De asemenea, datele statistice din Ucraina arată că statul vecin a importat din R. Moldova vin în valoare de 16 milioane de dolari, tanin (15 milioane de dolari), legume și produse procesate (16 milioane de dolari), nuci (15 milioane de dolari) și metale feroase (10 milioane de dolari).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!