27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Agribusiness – Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Produceau mai puțin, la bazine mai micuțe de 100-200 de litri, iar acum eu am mărit capacitatea și am decis să fac ceva cu acest produs, să îl ambalez și etichetez așa cum cere acum Direcția Sanitară Veterinară, pentru a putea vinde la diferiți retaileri, în supermarketuri.

Deși nu a făcut un calcul al investiției în fermă, tânărul Marius Necula spune că utilajele de ambalare și procesare sunt destul de scumpe și estimează că a cheltuit o sumă de ordinul sutelor de mii de euro...

Toți acești bani au fost investiți în timp, din propriile fonduri, deoarece afacerea nu a accesat până acum vreun proiect european.

Un tânăr din județul Dâmbovița a dezvoltat o afacere cu varză murată care merge ca pe roate. Fermierul are desfacere în marile lanțuri de magazine din țară și se mândrește cu reușita sa, de a duce mai departe tradiția familiei, care a pus bazele afacerii cu varză murată.

Marius Necula are 27 de ani și este din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița. Absolvent al USAMV București, a terminat facultatea ”Tehnologia produselor alimentare” și deține și o diplomă de master în domeniu. Cunoștințele acumulate prin studii l-au ajutat pe tânărul antreprenor să transforme afacerea familiei sale cu produse locale, mai exact cu varză murată și moare de varză.

Varza murată sub brandul ”Murăturile Bunicii”, produsă de Marius Necula

Afacerea cu varză murată a pornit în familia Necula acum mulți ani și s-a bazat pe cultivarea legumelor în câmp. Acum familia deține 10 hectare de varză în câmp și intenționează să cultive și castraveți. Varza ajunge pe mesele românilor direct murată, după o rețetă tradițională, sub brandul ”Murăturile Bunicii”, brand care are ca imagine de promovare chiar pe bunica lui Marius Necula, după cum a povestit acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

”Noi murăm varza și ieșim cu ea în marile lanțuri de magazine din țară. Părinții mei se ocupau de această afacere, dar la un alt nivel, vorbim de acum 20-30 de ani când vindeau în diferite piețe din București. Produceau mai puțin, la bazine mai micuțe de 100-200 de litri, iar acum eu am mărit capacitatea și am decis să fac ceva cu acest produs, să îl ambalez și etichetez așa cum cere acum Direcția Sanitară Veterinară, pentru a putea vinde la diferiți retaileri, în supermarketuri. Varza poate fi găsită sub brandul ”Murăturile Bunicii” și o să observați că am folosit chiar imaginea bunicii mele pentru a ne reprezenta. Ea este foarte mândră de munca noastră și de faptul că duc tradiția mai departe”, a menționat tânărul antreprenor dâmbovițean.

Varza cultivată în câmp de familia Necula, care ajunge la murat

Investițiile în utilaje de procesare și ambalare, foarte scumpe

Deși nu a făcut un calcul al investiției în fermă, tânărul Marius Necula spune că utilajele de ambalare și procesare sunt destul de scumpe și estimează că a cheltuit o sumă de ordinul sutelor de mii de euro. Toți acești bani au fost investiți în timp, din propriile fonduri, deoarece afacerea nu a accesat până acum vreun proiect european.

”Ca investiție, nu am făcut un calcul de-a lungul anilor, doar că sumele au fost destul de mari și din surse proprii până în momentul de față. Numai un utilaj este 100.000 de euro sau chiar peste. Nu am accesat fonduri europene, dar pe viitor poate voi accesa. Avem mașini de vidat foarte performante, de ultimă generație plus diferite echipamente care sunt necesare pentru ambalare, etichetare, inclusiv mașini de transport și tot ce este nevoie ca să ajungă la retailer. Avem bazine din fibră de sticlă, omologate la DSVSA, sunt puse în sol la nivelul pământului și betonate, iar varza se pune în ele”, a menționat tânărul antreprenor dâmbovițean.

Zeama de varză produsă de Marius Necula, pe rafturile magazinelor din țară

Prețul unui kilogram de varză murată pleacă din fermă cu prețul de 4-5 lei

Varza care intră la murat, cultivată în ferma familiei Necula, este varza românească de Buzău. Dacă în trecut cantitatea produsă era relativ mică, acum tânărul antreprenor produce și 1.000 de tone pe an. Întotdeauna are 200 de tone de varză disponibile pentru marile magazine.

”Folosim un soi autohton, varza românească, ce se produce și la noi în zonă, varză de Buzău. În momentul de față am mărit zona de murare până la 200 de tone per total, varza se scoate după o perioadă și se pune alta, anual cred că trecem de 1.000 de tone. Avem desfacere în Profi, Penny, Carrefour. Este vorba mai mult de implicare, muncă și tot ce cuprinde. La început, ca la orice activitate, din necunoștință și diferite probleme apărute pe parcurs, a fost destul de greu. Cu timpul am căpătat experiență și acum știu cum le pot rezolva. Nu știu exact cât este prețul la raft, dar de la noi pleacă cu 4-5 lei kilogramul, dar nu știu adaosul fiecărui magazin”, a spus Marius Necula pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Varza murată de Marius Necula ajunge în depozitele marilor lanțuri de magazine

Rețeta pentru varza murată ideală: apă, sare și mărar

Rețeta de varză murată ”Murăturile Bunicii” este cea tradițională. Nu este niciun secret la procesare, iar varza nu conține conservanți, doar sare. Pe viitor, tânărul Marius Necula vrea să își mărească varietatea de legume murate și chiar a realizat documentația pentru a putea produce un alt sortiment produs murat, cultivat în ferma familiei și procesat în fabrica sa.

”Rețeta ideală este că avem o varză procesată fără conservant, doar apă, mărar și sare. Acestea sunt ingredientele folosite la murarea verzei. Avem și zeamă de varză la vânzare și varza sub diferite forme, foi, tocată, căpățână, dar și alte murături. În momentul de față vrem să diversificăm produsele puțin, să facem și murături. Dorim să înființăm o cultură de castravete, pentru este o cerere mare de castraveți murați”, a conchis Marius Necula, antreprenor în zona de agro-alimentație.

Cei care doresc să vadă cum arată murăturile produse de Marius Necula, dar și cum le pot achiziționa, pot accesa pagina de Facebook – .

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!