27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Agribusiness – Unul din trei italieni a renunțat să mai folosească uleiul de măsline. Cauzele scumpirii – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul Piepoli, potrivit căruia, din cauza creșterii prețului, care a crescut de la 4 la 9 euro pe sticlă, aproximativ 30% dintre consumatori și-au redus achizițiile de extravirgin.

Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.

Pentru 2024, situația este în creștere, dar alerta rămâne: dacă stocurile rămân la niveluri foarte scăzute, în condițiile unui consum constant, acestea ar putea fi epuizate înainte de începerea următoarei recolte.

Uleiul de măsline extravirgin a devenit prea scump, iar unul din trei consumatori nu-l mai cumpără în Italia, anunță Corriere della Sera. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul Piepoli, potrivit căruia, din cauza creșterii prețului, care a crescut de la 4 la 9 euro pe sticlă, aproximativ 30% dintre consumatori și-au redus achizițiile de extravirgin.

Concret, 47% dintre cei intervievați spun că și-au redus consumul cu 30%, în timp ce 40% spun că l-au înjumătățit. 45% dintre respondenți spun că au înlocuit uleiul de măsline cu uleiul de semințe mai ieftin: în majoritatea cazurilor doar pentru gătit, în unele chiar pentru condimente. Potrivit Institutului Piepoli, această schimbare a obiceiurilor de consum ar putea duce la o reducere de 40% a consumului chiar și pe termen lung, scrie G4Media.ro.

Potrivit Eurostat, prețul uleiului de măsline în UE a crescut cu 50% la începutul anului 2024, cu o creștere de 45% numai în Italia. Creșterea prețurilor e cauzată de mai mulți factori, în special din cauza secetei îndelungate din Spania, unde producția s-a prăbușit cu 60% în timpul campaniei 2022-2023. O prăbușire care a avut repercusiuni asupra întregii producții mondiale, deoarece numai Spania acoperă 50-60% din producție.

Există riscul este ca presiunea asupra prețurilor să ducă la noi creșteri în următoarele luni, având în vedere și faptul că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel. Pentru luna octombrie 2023, Comisia Europeană a înregistrat un minim istoric al disponibilităților în toate cele douăzeci și șapte de state membre, cu aproximativ 400.000 de tone în stoc. Pentru 2024, situația este în creștere, dar alerta rămâne: dacă stocurile rămân la niveluri foarte scăzute, în condițiile unui consum constant, acestea ar putea fi epuizate înainte de începerea următoarei recolte.

„Potrivit datelor Nielsen, care urmăresc achizițiile reale, pentru 2023 vânzările de ulei de măsline extravirgin în marea distribuție au scăzut cu 9,5%, iar media lunilor ianuarie și februarie 2024 indică o scădere a volumelor de aproximativ 7,8%”, spune Zefferino Monini, președinte și director general al Monini spa.

Sondajele care colectează opiniile consumatorilor pentru Monini reprezintă un semnal de alarmă.

„Dacă scăderea consumului continuă, atunci va fi nevoie de timp pentru a se recupera. Ceea ce ne așteptăm este ca prețurile să revină încet-încet, mult va depinde de cum decurge campania din acest an. În acest moment pare să fie promițătoare, așa că până în 2025 ne putem aștepta ca prețurile să revină la valori normale, în jur de 6 euro pe sticlă”, spune Monini.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!