1.4 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Analize și Trenduri – 2022 a consemnat cel mai mare volum al schimburilor comerciale dintre România şi SUA – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit unor date statistice oficiale din Washington, în 2022 exporturile românești în SUA au atins 3,782 miliarde dolari (un nivel-record în relația bilaterală a țării noastre cu principalul partener strategic), în creștere cu 29,5% comparativ cu 2021 și cu 58,6% față de nivelul înregistrat în 2019...

Importurile din SUA au înregistrat, anul trecut, 1,350 miliarde dolari (în scădere cu 4,6% comparativ cu 2021), volumul total al schimburilor de bunuri și servicii fiind de 5,132 miliarde dolari (creștere de 18,4% comparativ cu 2021 și, de asemenea, record absolut al relației comerciale bilaterale).

Astfel, țara noastră a consemnat, în 2022, un excedent al balanței comerciale în relația cu SUA de 2,432 miliarde dolari (avans de 61,6% față de anul 2021, ceea ce reprezintă, de asemenea, un nivel istoric al relației comerciale bilaterale).

Potrivit unor date statistice oficiale din Washington, în 2022 exporturile româneşti în SUA au atins 3,782 miliarde dolari (un nivel-record în relaţia bilaterală a ţării noastre cu principalul partener strategic), în creştere cu 29,5% comparativ cu 2021 şi cu 58,6% faţă de nivelul înregistrat în 2019, înainte de pandemie. Importurile din SUA au înregistrat, anul trecut, 1,350 miliarde dolari (în scădere cu 4,6% comparativ cu 2021), volumul total al schimburilor de bunuri şi servicii fiind de 5,132 miliarde dolari (creştere de 18,4% comparativ cu 2021 şi, de asemenea, record absolut al relaţiei comerciale bilaterale). Astfel, ţara noastră a consemnat, în 2022, un excedent al balanţei comerciale în relaţia cu SUA de 2,432 miliarde dolari (avans de 61,6% faţă de anul 2021, ceea ce reprezintă, de asemenea, un nivel istoric al relaţiei comerciale bilaterale).

 În acest context, la capitolul exporturi, în anul 2022, România s-a situat pe locul 59 din 238 de ţări şi teritorii autonome cu care SUA întreţin relaţii comerciale bilaterale, devansând state din regiune, precum Bulgaria, Lituania, Grecia, Serbia, Croaţia. Astfel, a devenit al 17-lea partener al SUA din UE.

Conform statisticii vamale americane, principalele grupe de mărfuri exportate de ţara noastră pe piaţa SUA, în 2022, au fost reprezentate de: maşini şi echipamente electrice; maşini şi echipamente mecanice; cauciuc şi articole din cauciuc;  lemn şi articole din lemn; articole din fier sau oţel; vehicule, altele decât cele pe cale rulantă; instrumente de măsură şi control; articole de îmbrăcăminte, nu din cele tricotate sau croşetate;  produse farmaceutice; mobilă şi articole de mic mobilier; încălţăminte (2,1% din totalul exporturilor româneşti, respectiv 79,4 milioane dolari, înregistrând o creştere de 31,5% comparativ cu 2021).

Este interesant că o creştere importantă, respectiv 32% comparativ cu anul 2021, au înregistrat jucăriile, jocurile şi echipamentele sportive. Potrivit unei analize a Ambasadei României la Washington, la acest capitol, SUA reprezintă o piaţă imensă, cu oportunităţi majore pentru producătorii români, volumul total al importurilor americane de articole de profil din acest tarif vamal cifrându-se, în 2022, la 51,3 miliarde dolari, în creştere cu 6,8% faţă de 2021, când a fost de 48,0 miliarde dolari şi de 55,8% în 2022 comparativ cu anul 2018.

Totodată, posibilităţi majore de extindere a exporturilor româneşti se profilează şi la bunurile cu valoare adăugată mai mare.

Datele referitoare la relaţiile comerciale România-SUA sunt întregite de evoluţiile din ultimul timp în sfera investiţiilor străine. Este de remarcat că locul 5 în rândurile celor mai mari investitori în România din clasamentul „Ţara investitoare finală” este ocupat de Statele Unite ale Americii, cu aproape 8 miliarde euro. Şi în acest domeniu, potrivit declaraţiilor oficiale ale ambelor părţi, există mari posibilităţi de extindere a colaborării, astfel încât companiile americane să aloce sume mai importante pentru investiţii în ţara noastră.

Toate aceste procese şi fenomene prezintă un deosebit interes pentru firmele româneşti şi americane implicate în mediul de afaceri din ţara noastră, atât sub aspectul conturilor naţionale, cât şi al serviciilor prestate de profesioniştii contabili. Reamintim, în acest context, importanţa ediţiei actualizate a publicaţiei „Investitor în România”. Este vorba, aşa cum se ştie, despre un ghid care promovează România drept o destinaţie cu potenţial pentru investiţii, precum şi serviciile cu care un liber-profesionist contabil poate veni în întâmpinarea nevoilor unui investitor pentru a contribui la crearea de businessuri performante, sustenabile. Publicaţia prezintă indicatorii macroeconomici, legislaţia fiscală şi contabilă, legislaţia muncii şi paşii pentru deschiderea unei afaceri.

Reamintim că Ghidul este disponibil atât în limba română, cât şi în limba engleză, şi poate fi descărcat gratuit de pe site-ul businessresilience.ro, din secţiunea Resurse.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!