6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Banking & Servicii financiare – Dobânda de 6% la facilitatea de depozit încurajează băncile să îşi parcheze banii la BNR, în timp ce creditarea economiei a frânat. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară în iulie: peste 26 mld. lei, medie zilnică. ROBOR la 3 luni scade lent, la 6,42% în iulie, fiind peste IRCC din T3, de 5,94% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, în condiţiile excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar ♦ Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a urcat în perioada februarie-iulie 2023 la 6%...

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie de 7%...

♦ Instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, în condiţiile excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar ♦ Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a urcat în perioada februarie-iulie 2023 la 6%, după ce în ianuarie era 5,93%, iar în decembrie 2022 era 5,75% l În condiţiile menţinerii pieţei interbancare pe excedent de lichiditate, BNR a rămas în primele şapte luni debitor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară avea la sfârşitul lunii iulie un excedent de lichiditate substanţial, de peste 26 mld. lei, medie zilnică, rămânând astfel pe surplus în primele şapte luni din acest an, aşa cum a şi închis anul 2022. La finalul primului semestru excedentul de lichiditate trecuse de 25 mld. lei, medie zilnică.

Totodată, în primele şapte luni din acest an nu a fost nicio operaţiune repo, iar în iunie apare o sumă foarte mică în contul împrumuturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard, de 5,1 mil. lei medie zilnică, după ce în primele cinci luni nu au fost astfel de operaţiuni, reiese din datele Băncii Naţionale.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna iulie de 26 mld. lei, medie zilnică, uşor peste nivelul din iunie, dar în scădere faţă de valorile din martie, aprilie şi mai. În aprilie 2023, suma depusă de bănci la facilitatea de depozit urcase la maximul ultimului deceniu, de 30,7 mld. lei, după ce în martie era de 26 mld. lei, medie zilnică, în februarie de 20,9 mld. lei, iar în ianuarie 2023 ajunsese la 21,3 mld. lei. Valori mai ridicate ale depozitelor plasate de bănci la BNR prin această facilitate, cuprinse între 30,8 mld. lei şi 66 mld. lei, medie zilnică, au fost înregistrate în primul trimestru din anul 2012.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie de 7%, după cum au explicat şi analiştii.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!