11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Analize și Trenduri – 250 de ore în China (Opinie Liviu Mureşan) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La Shenzhen s-a desfășurat Forumul Internațional “Văzând China în perspectivă globală” / “Realitatea chineză în context global” 2023, organizat de către Departamentul internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

În deschidere, Liu Jianchao, Ministru coordonator al Departamentului internațional al CC al PCC, a evidențiat realizările recente ale Chinei în procesul de modernizare a țării, proces care a valorizat cultura de peste 5000 de ani și a reușit să aducă această țară pe primul loc în economia mondială.

Oficialul chinez a subliniat și faptul că Occidentul a avut nevoie de aproape 500 de ani pentru a ajunge la nivelul actual de dezvoltare, în timp ce China a atins performanțele actuale economice, politice, sociale în aproximativ 50 de ani.

Am revenit recent dintr-o călătorie de zece zile în China, care a inclus evenimente, vizite, întâlniri, discuții de specialitate în Shenzhen, XiaMen și Beijing. La Shenzhen s-a desfășurat Forumul Internațional “Văzând China în perspectivă globală” / “Realitatea chineză în context global” 2023, organizat de către Departamentul internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Au luat parte aproximativ 150 de participanți din cca 20 de țări, printre care Pakistan, Serbia, Malaezia, Siria, Kazakhstan, Ungaria, Polonia, Belarus, Bulgaria, Mongolia, Portugalia, Tanzania și Zambia.

Din România, Profesorul Adrian Severin, fost Vice Prim Ministru, Ministru de Externe, a fost invitat special pentru a se adresa auditoriului, alături de foști președinți de stat, prim miniștri, miniștri, în cadrul sesiunii inaugurale.

Cu ocazia acestui Forum s-a lansat declarația “Realitatea chineză în perspectivă globală”.

Printre participanți s-au numărat conducători de organizații neguvernamentale, institute de cercetări, mediu academic, care promovează proiectul Centura și Drumul, analiști sinologi, mare parte din ei buni cunoscători ai limbii și culturii chineze.

În deschidere, Liu Jianchao, Ministru coordonator al Departamentului internațional al CC al PCC, a evidențiat realizările recente ale Chinei în procesul de modernizare a țării, proces care a valorizat cultura de peste 5000 de ani și a reușit să aducă această țară pe primul loc în economia mondială. Oficialul chinez a subliniat și faptul că Occidentul a avut nevoie de aproape 500 de ani pentru a ajunge la nivelul actual de dezvoltare, în timp ce China a atins performanțele actuale economice, politice, sociale în aproximativ 50 de ani. În aceste cinci decenii China a reușit să depășească pragul sărăciei pentru cca 700 milioane locuitori și să ajungă să aibă o clasă de mijloc de aproape 400 milioane de oameni.

În orașul Shenzhen, cu peste 20 mil. locuitori, se poate vedea dimensiunea procesului de modernizare și amploarea implicării conducerii chineze în realizarea acestui pol al inovării și tehnologiei, într-o localitate care a fost declarată oraș doar în 1979. Personal am avut ocazia în 1996 să fac o primă vizită la Shezhen, când populația sa cuprindea câteva sute de mii de oameni, dar el era deja inclus în experimentul inițiat de Deng Xiaoping, intitulat “Noua Zonă Economică Specială”.

Mega aglomerarea urbană actuală este un exemplu al dezvoltării strategice a Chinei. Peste cinci ani Shenzhen va fi, cu siguranță, și mai greu de recunoscut, așa cum sugerează imensa dioramă a întregii regiuni,  în cadrul expoziției speciale științifico-fantastice găzduită de Muzeul orașului. Ea cuprinde atât construcțiile existente cât și structurile planificate, și anume zona Qianhai, Shenzhen-Hong Kong, Macao și alte multe mici așezări în zona Marelui Golf de 56 km2, din care numai zona de cooperare Qianhai (în prezent planificată pe 15 km2) va crește de opt ori, ajungând la 120 km2.

În prezent, Shenzhen este un hub internațional impresionant pentru tehnologie, comerț internațional și finanțe. Unul din primele 7 orașe din lume prin concentrarea de mari corporații, al 8-lea centru mondial prin competitivitatea și puterea financiară, al 19-lea oraș din lume ca putere de cercetare științifică, este de asemenea al doilea oraș din lume ca număr de zgârie nori. Shenzhen este sediul concernului Huawei, cunoscut și la noi pentru promovarea tehnologiei 5G, în competiție cu producători vest europeni și americani. În cursul vizitei centrului de prezentare a concernului Huawei, gazdele au subliniat faptul că rezultatele înregistrate s-au datorat și unui rezervor imens de tineri absolvenți ai unor prestigioase universități și centre de cercetare – inovare aflate în oraș.

Gazdele au menționat că mulți din cocurenții americani cu care sunt în competiție pe plan internațional au pornit de la un întreprinzător vizionar, pasionat de inovare, care și-a dezvoltat afacerea pornind de la garajul de acasă. Cu mândrie, gazdele chineze au arătat fotografia blocului de locuit în care se afla un apartament de două camere, în care fondatorul împreună cu echipa au dezvoltat actualul concern internațional.

Următoarea oprire a fost in XiaMen, loc de întânire a proiectelor “Centura și Drumul”, BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai. În prezent, localitatea are o populație de 6 mil. locuitori, cu o perspectivă de dezvoltare exponențială, ținând cont de proximitatea insulei Taiwan. La XiaMen se poate vedea, în toată complexitatea ei, funcționarea Inițiativei “Centura și Drumul”. Lansată în 2013 de către Președintele Xi Jinping, Inițiativa a aniversat în acest an un deceniu de funcționare, prilej cu care a fost organizat la Beijing al treilea forum internațional. După cum este cunoscut în prezent, la Inițiativă au aderat peste 150 de țări, 30 de instituții internaționale, au fost realizate 3200 de proiecte, în valoare de 1,3 trilioane USD. Cunoscut drept “Proiectul secolului XXI”, a înregistrat realizări deosebite, dar și dificultăți și abandonuri mediatizate de presa internațională. Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că Inițiativa este mai mult decât o strategie globală de dezvoltare a Chinei, este o rețea de structuri la nivel național și internațional, în toată complexitatea lor, rutier, feroviar, naval, maritim, aerian, digital, ș.a.m.d.

În cursul întâlnirii cu conducerea Institutului de cercetări “Belt and Road” din cadrul Universității XiaMen, au fost prezentate problemele politice, economice, culturale, legale, și internaționale ale Inițiativei. Acest institut, înființat în 2017, este o adevărată platformă academică multidisciplinară, are nouă centre de cercetări, o impresionantă bază de date, bibliotecă și un departament editorial. Până în prezent au fost organizate peste 70 de cursuri, la care au participat studenți, cercetători, specialiști, invitați din China și din alte țări, în special cele care participă la Inițiativa “Centura și Drumul”.

În XiaMen funcționează, de asemenea, mai multe instituții dedicate Inițiativei, cum ar fi “Dezvoltarea maritimă a Drumului Mătăsii”, Camera de Comerț a Inițiativei, Camera de Arbitraj, centre de promovare a cercetării și dezvoltării pentru tineri. Aceste instituții create în cadrul Inițiativei BRI găzduiesc reprezentanți și specialiști din China și numeroase alte țări. Ele sunt destinate bunei funcționări a Inițiativei, asigură un transfer de experiență și cunoștințe, uniformizarea diferitelor reglementări internaționale, soluționarea litigiilor, sau identificarea punctelor slabe în colaborarea între actori implicați în proiecte. Toate aceste facilități și experiențe sunt destinate și Inițiativei BRICS, astfel încât se crează o rețea de rețele între țări, instituții, proiecte și specialiști. Aceasta reprezintă forța de dezvoltare a Inițiativei “Centura și Drumul”, BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai.

La Beijing a avut loc, în final, o amplă dezbatere cu participarea unui număr de specialiști din diverse țări, în organizarea Centrului pentru studiul lumii contemporane, din cadrul Direcției internaționale a CC al PCC. Cu această ocazie am prezentat “forța rețelelor” a Inițiativei “Centura și Drumul”, BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai, adevărați actori dinamici ai mediului internațional actual. Anul 2024 va aduce în atenția internațională potențialul acestor actori nou veniți, de a căror opinie va trebui să se țină cont.

La plecarea de la Beijing s-a anunțat începerea lucrărilor Summit-ului UE – China, cu participarea Președintelui Consiliului European, Jean Michel, și a Președintelui Comisiei Europene Ursula Van Der Leyen.

Rămâne de văzut modul în care atât UE cât și China vor găsi acele modalități de a promova schimburi comerciale echilibrate, de a reevalua politica de aplicare a unor sancțiuni asupra firmelor chineze și altele.

Anul Nou Chinezesc “Dragonul de Lemn” va începe în februarie 2024 și se așteaptă să aducă un plus de dialog și cooperare în interesul ambelor părți.

Liviu Mureșan

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!