3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Analize și Trenduri – Aproape 40% din totalul deşeurilor generate în fiecare an în România provin din construcţii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

România produce în medie peste 3 milioane de tone de deșeuri de construcții anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deșeurilor generate anual în țara noastră, conform unei analize realizate de o companie de construcții și dezvoltare logistică și industrială...

În plus, specialiștii Masterbuild susțin că deșeurile din construcții, care ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi și nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se, astfel, un potențial ridicat de eficientizare a costurilor.

În acest moment, obligațiile privind gestionarea deșeurilor prevăd atingerea unui procentaj de minimum 70% de recuperare și reciclare a deșeurilor din construcții și demolări.

România produce în medie peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră, conform unei analize realizate de o companie de construcţii şi dezvoltare logistică şi industrială, citată de Agerpres. Şantierele de construcţii bine organizate şi eficiente din punct de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esenţiale pentru actuala etapă de dezvoltare a României, având în vedere iminenta obligativitate de implementare şi raportare a standardelor de sustenabilitate.

În plus, specialiştii Masterbuild susţin că deşeurile din construcţii, care ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi şi nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se, astfel, un potenţial ridicat de eficientizare a costurilor.

În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procentaj de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt deşeuri din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.

„Modul de funcţionare şi lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcţiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei pieţe, generând consecinţe de amploare în ceea ce priveşte impactul construcţiilor asupra mediului. La nivel sistemic, este nevoie de acţiuni de informare pentru ca întreg lanţul furnizorilor şi sub-contractorilor din construcţii să implementeze standarde de responsabilitate socială şi de mediu pe şantierele României. Impunerea unor reguli clare în procesele de lucru, integrarea de materiale şi tehnologii prietenoase cu mediul, precum şi abordarea şantierelor drept comunităţi vii, în dezvoltare, care nu trebuie să creeze disconfort comunităţilor – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o ţară care vrea să acceseze fonduri PNRR şi să intre în următoarea etapă de dezvoltare”, a declarat Sorin Gheorghe, Project Manager în cadrul Masterbuild.

Autorii analizei propun şi câteva soluţii pentru reducerea disconfortului urban al şantierelor de construcţii.

Astfel, o primă soluţie este demarcarea spaţiilor şi accesul controlat, pentru a asigura continuu un traseu sigur pentru toţi cei implicaţi în dezvoltarea construcţiei. Potrivit unui studiu realizat de OSHA (Occupational Safety and Health Administration), citat în comunicat, implementarea unei demarcări clare a spaţiilor de lucru şi a traseelor de acces poate reduce riscul de accidente şi incidente pe şantier cu până la 80%. Aceasta include utilizarea barierelor, a semnelor de avertizare şi a marcajelor de siguranţă adecvate.

O altă soluţie este o bună organizare şi depozitare a materialelor de construcţie, care facilitează accesul rapid la acestea şi reduce riscul de accidente.

„Conform datelor statistice, utilizarea echipamentelor şi utilajelor necorespunzătoare sau defecte este unul dintre principalii factori care contribuie la accidentele pe şantier. Echipamentele şi utilajele trebuie verificate în mod regulat şi menţinute în bună stare de funcţionare. De asemenea, toţi lucrătorii trebuie instruiţi corespunzător în privinţa utilizării şi întreţinerii echipamentelor”, precizează sursa citată.

Potrivit datelor publice, România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri din construcţii pe an, ridicându-se la aproape 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră. Implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor este mai mult decât indispensabilă pentru asigurarea unui mediu de lucru conform reglementărilor şi standardelor de mediu. De asemenea, substanţele periculoase trebuie manipulate şi depozitate în mod corespunzător, conform reglementărilor şi standardelor de mediu, se arată în comunicatul companiei.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!