Integrarea geo-economică a Eurasiei a făcut un mare salt înainte ca urmare a apropierii iraniano-saudite, care deblochează potențialul comercial al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) cu Rusia și China. Prin acest acord, membrii săi bogați pot acum accesa două serii de megaproiecte prin tranzit iranian, coridorul de transport nord-sud (NSTC) legându-i de Rusia, în timp ce coridorul economic China-Asia Centrală-Asia de Vest (CCAWAEC) va proceda la fel si vis-a-vis de China, potrivit unei analize publicate de Zero Hedge şi The Automatic Earth blog.
Liderul saudit de facto al blocului a acordat prioritate unei politici de reformă economică cuprinzătoare, cunoscută sub numele de „Viziunea 2030”, care a fost introdusă de prințul moștenitor și primul prim-ministru Mohammed Bin Salman (MBS) la ascensiunea sa la putere în 2015. Din păcate, s-a împiedicat de dezastruosul Război yemenit pe care l-a purtat din același an, dar totul este acum din nou pe un drum bun și mai promițător ca niciodată, după ce a asigurat investiții în valoare de 50 de miliarde de dolari din China în decembrie anul trecut.
Republica Populară Chineză consideră Viziunea 2030 ca fiind complementară Inițiativei sale Belt & Road (BRI), datorită concentrării MBS asupra investițiilor în sectorul real pentru diversificarea preventivă a economiei saudite, departe de dependența sa disproporționată în prezent de exporturile de petrol. Locația țării sale la răscrucea Afro-Eurasiei face, de asemenea, investițiile acolo extrem de atractive din perspectiva intereselor logistice ale Chinei.
Fără acordul intermediat săptămâna trecută de Beijing, China ar fi trebuit să se bazeze pe rutele maritime aflate sub controlul puternicei marine americane pentru a facilita viitoarea explozie a comerțului bilateral din sectorul real, dar acum totul poate fi condus mult mai sigur prin intermediul CCAWAEC.
Privind în viitor, există, de asemenea, o posibilitate teoretică ca investițiile energetice chineze în Iran să conecteze Golful de Asia Centrală, China asigurându-și astfel pe deplin interesele strategice.
Nu se poate spune că se va întâmpla asta, dar nici nu poate fi exclus, potrivit Zero Hedge.
Dorința Arabiei Saudite de a se alătura BRICS și SCO, care sunt cele mai influente organizații multipolare din lume în acest moment, ar putea transforma acest scenariu în realitate mult mai devreme decât s-ar fi așteptat chiar și cei mai optimiști observatori. Toate acestea vor anunța o revoluție în afacerile geo-economice, și asta chiar și fără ca Arabia Saudită să trebuiască să-și dea încă sprijinul deplin pentru „petroyuan”.
Odată ce acest important exportator de petrol începe să-și vândă resursele în valute care nu sunt denominate în dolari precum cea a Chinei, atunci petrodolarul pe care se bazează hegemonia unipolară a SUA va primi o lovitură mortală. Tranziția sistemică globală către multipolaritate și trifurcarea iminentă a relațiilor internaționale care va preceda forma finală inevitabilă a acestui proces s-ar accelera fără precedent odată ce se va întâmpla acest lucru, grăbind astfel și mai mult dispariția în curs a Americii.
India a jucat un rol principal datorită statutului său de cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume, care le-a oferit celor de dimensiuni relativ medii și mai mici încrederea de a-și urma pașii.
Acea Mare Putere semnificativă la nivel global, care se află la capătul sud-asiatic al NSTC, care tranzitează prin Iran în drum spre Rusia, și-a mărit, de asemenea, achizițiile de petrol la preț redus de la Moscova până la punctul în care partenerul său strategic de decenii este în prezent cel mai mare furnizor al său. De o importanță crucială pentru prezenta analiză, un număr tot mai mare de tranzacții ale sale sunt în valute care nu sunt denominate în dolari, ceea ce a accelerat procesele de dedolarizare într-o asemenea măsură încât până și Reuters s-a simțit obligat să scrie despre acest lucru.
Având în vedere acest nou context financiar, nu există nicio îndoială că viitoarele mișcări saudite în sprijinul petroyuanului, care sunt luate în coordonare cu Iranul și Rusia, ar cataliza următoarea fază naturală a dedolarizării. Comerțul rus-GCC în sectorul real, care se va desfășura prin Iran/NSTC, se va desfășura în monede naționale și, astfel, îi pregătesc pe cei trei pentru momentul în care vor decide în sfârșit să dea o lovitură mortală petrodolarului.
Una peste alta, nu este o hiperbolă să declari că dominația anterioară a dolarului s-a terminat ca urmare a apropierii iranio-saudite. Acordul intermediat de Beijing face ca acest rezultat să fie inevitabil, cu excepția cazului în care are loc un eveniment subversiv de lebădă neagră, cum ar fi o lovitură de stat susținută de SUA împotriva MBS, deși este puțin probabil să se întâmple după ce și-a consolidat cu succes puterea la sfârșitul anului 2017.
Având în vedere acest lucru, poate fi declarat cu încredere că ştirile de săptămâna trecută vor fi văzute retrospectiv ca o schimbare a jocului.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).