14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Analize și Trenduri – BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă dar recunoaşte că inflaţia se atenuează – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%.

“Proiecţiile privind inflaţia au fost revizuite în scădere, în special pentru 2024, ceea ce reflectă în principal contribuţia mai scăzută de pe urma preţurilor la energie”, se arată în comunicatul BCE.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a redus pentru al doilea trimestru consecutiv proiecţiile privind inflaţia, estimând acum o creştere a preţurilor de 2,3% anul acesta, faţă de un nivel de 2,7% estimat anterior.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a patra oară consecutiv, în linie cu aşteptările analiştilor, dar a recunoscut că atenuarea inflaţiei este mai rapidă decât estima, ceea ce potenţial deschide calea spre reducerea dobânzilor în acest an, transmit DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Anul trecut, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

“Proiecţiile privind inflaţia au fost revizuite în scădere, în special pentru 2024, ceea ce reflectă în principal contribuţia mai scăzută de pe urma preţurilor la energie”, se arată în comunicatul BCE.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a redus pentru al doilea trimestru consecutiv proiecţiile privind inflaţia, estimând acum o creştere a preţurilor de 2,3% anul acesta, faţă de un nivel de 2,7% estimat anterior. Aceasta ar putea însemna că BCE ar putea atinge ţinta de inflaţie de 2% anul acesta, şi nu anul viitor, aşa cum prognoza.

Inflaţia s-a apropiat în ultimele luni de ţinta BCE de 2% în urma scăderii preţurilor la energie şi a stagnării economiei zonei euro, pentru al doilea an consecutiv.

Datele preliminare publicate la 1 martie de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,6%, în scădere de la 2,8% în ianuarie, deşi analiştii se aşteptau la un nivel de 2,5% în februarie. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6% înregistrat în octombrie 2022 şi se îndreaptă spre ţinta BCE de 2%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,1% în februarie, de la 3,3% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

“Deşi majoritatea indicatorilor care compun inflaţia de bază s-au atenuat, presiunile asupra preţurilor interne rămân ridicate, în contextul creşterii solide a salariilor”, se arată în comunicatul BCE.

“Nu există încă dovezi clare că actuala creştere a costurilor cu mâna de lucru nu se va finaliza în preţuri mai mari de consum, alimentând o spirală de tip salarii-preţuri”, spune Anatoli Annenkov, economist la banca franceză Societe Generale.

Analiştii se aşteaptă ca BCE să reducă de trei-patru ori dobânzile anul acesta, începând din iunie.

De asemenea, BCE se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu 0,6%, după ce în decembrie previziona un nivel de 0,8%. În 2025 şi în 2026 este estimată o expansiune de 1,5%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!