4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Analize și Trenduri – Calitatea vieții – Timișoara mai bine decât Lisabona, Clujul peste Bruxelles, Bucureștiul devansează Roma – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Timișoara figurează mai bine decât Lisabona, Clujul apare peste Bruxelles, iar Bucureștiul devansează Roma într-un top internațional alcătuit de site-ul numbeo.com, în care au fost analizate condițiile de viață în 195 de orașe pe plan mondial.

Toate aceste criterii, ponderate după o formulă matematică, plasează Timișoara pe locul 84, după orașul american Philadelphia (locul 82) și cel britanic Birmingham (locul 83), dar imediat peste Lisabona (locul 85) și Manchester (locul 86).

Situat pe 91, Clujul vine după Tel Aviv (locul 88), Miami (locul 89) și Jeddah, Arabia Saudită (locul 90) și apare pe o poziție superioară față de Riyadh, Arabia Saudită (locul 92), Bruxelles (locul 93), Riga (locul 94) și Toronto (locul 95).

Timișoara figurează mai bine decât Lisabona, Clujul apare peste Bruxelles, iar Bucureștiul devansează Roma într-un top internațional alcătuit de site-ul numbeo.com, în care au fost analizate condițiile de viață în 195 de orașe pe plan mondial. Criteriile luate în calcul se referă la puterea de cumpărare locală, siguranța cetățenilor, serviciile de sănătate, costul vieții, prețul proprietăților raportat la venituri, traficul rutier, poluarea și condițiile de climă.

Toate aceste criterii, ponderate după o formulă matematică, plasează Timișoara pe locul 84, după orașul american Philadelphia (locul 82) și cel britanic Birmingham (locul 83), dar imediat peste Lisabona (locul 85) și Manchester (locul 86). Situat pe 91, Clujul vine după Tel Aviv (locul 88), Miami (locul 89) și Jeddah, Arabia Saudită (locul 90) și apare pe o poziție superioară față de Riyadh, Arabia Saudită (locul 92), Bruxelles (locul 93), Riga (locul 94) și Toronto (locul 95).

În pofida unui PIB/locuitor mai ridicat Bucureștiul apare de-abia pe locul 137, nu departe de Londra (locul 127) sau Paris (locul 133), dar sub Budapesta (locul 129) sau Sofia (locul 130). De puțin sub două capitale relativ apropiate dar din afara UE – Sarajevo, Bosnia și Herțegovina (locul 135) și Minsk, Belarus (locul 136). Totuși, imediat după capitala noastră apare Roma (locul 138), aflată în compania Kuala Lumpur, Malaiezia (locul 139) și Medellin, Columbia (locul 140).

Pe podium în topul mondial întocmit de numbeo.com figurează Haga, Rotterdam și Luxemburg, urmate de Viena (locul 4), Valencia (locul 5) și Amsterdam (locul 6), care devansează Helsinki (7), Madrid (8), Reykyavik (9) și Copenhaga (10). Pentru referință, menționăm că Varșovia figurează tocmai pe locul 114, departe de Praga (locul 74) și orașe precum Tallinn (locul 20) sau Ljubliana (locul 34), cel mai bine poziționate între capitalele din fostul bloc estic.

La coada clasamentului mondial apar Dhaka, Bangladesh (locul 193), Lagos, Nigeria (locul 194) și Manila, Filipine (locul 195). Ceva mai sus și mai aproape geografic de noi, Kievul (locul 161) și Odesa (locul 163) încadrează Istanbulul (162) iar traiul din Atena (locul 143) și Salonic (locul 145) este cotat aproape la fel de bine ca la București.

Dacă se face segmentarea pe criteriile utilizate, Bucureștiul figurează pe locul 125 la costul vieții (care este cu atât mai bun cu cât este mai mic) sub Varșovia, locul 116 și Sofia, locul 122 dar peste Cluj (locul 135) sau Timișoara (locul 146). Sub care coboară, oarecum suprinzător, în ceea ce privește puterea de cumpărare (Bucureștiul pe locul 131, imediat după Timișoara, locul 130 și ceva mai jos decât Cluj, locul 125, dar vecin cu Milano, locul 132).

Clujul (locul 14 pe plan mondial) și Timișoara (locul 19) au de câștigat puternic pe partea de siguranță a cetățenilor, în timp ce Bucureștiul urcă doar pe locul 39, ce-i drept, peste Rotterdam (locul 40) sau Amsterdam (locul 41). După care se duce, foarte îngrijorător, tocmai pe locul 173 (!!) la serviciile de sănătate, cotă semnificativ sub cele pentru Timișoara (locul 49) sau Cluj (locul 116).

Raportul dintre prețul proprietăților și venituri, unde o valoare mai mică este mai mai bună, duce Bucureștiul (locul 105), semnificativ sub Cluj (locul 63, adică mai scump din acest punct de vedere) dar nu departe de Timișoara (locul 97). Din păcate pentru „capitaliști”, timpul de navetă pe baza traficului din oraș, unde o poziținare mai sus este mai rea, pune Bucureștiul pe locul 60, foarte departe de Cluj (locul 161) sau Timișoara (locul 188).

Situația este și mai puțin bună pe partea de poluare, unde capitala României apare pe un îngrijorător loc 27, în timp ce Timișoara (locul 86) și Clujul (locul 114) se poziționează relativ rezonabil. În fine, condițiile climatice, nu aduc vești deosebite, cu Timișoara (locul 96) pe la mijlocul clasamentului, iar Bucureștiul (locul 121, imediat după Sofia, locul 120) și Clujul (locul 126) sunt peste ultima treime.

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală. Mladen Adamovic, Founder/CEO a lucrat ca inginer de software la Google (2007-2009), unde a dezvoltat aplicații interne. Site-ul condus de el a fost menționat ca sursă de mai multe publicații internaționale de prestigiu, precum Time, Forbes, The Economist, New York Times, The Telegraph, The Washington Post, USA Today, The Sydney Morning Herald, China Daily etc.

Formula curent utilizată pentru indexul general, scrisă în limbajul de programare Java: index.main = Math.max(0, 100 + purchasingPowerInclRentIndex / 2.5 -(housePriceToIncomeRatio * 1.0) – costOfLivingIndex / 10 + safetyIndex / 2.0 + healthIndex / 2.5 – trafficTimeIndex / 2.0 – pollutionIndex * 2.0 / 3.0 + climateIndex / 3.0);

Dan Pălăngean

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!