2.4 C
București
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Analize și Trenduri – Ce înseamnă victoria istorică a lui Trump în alegeri pentru economia mondială – CNBC – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Victoria electorală a lui Donald Trump marchează o revenire istorică la Casa Albă – o revenire politică extraordinară care va avea probabil ramificații seismice pentru economia globală, scrie CNBC.

Fie Trump încearcă să le folosească ca instrument de negociere pentru a obține concesii de la alte părți – fie își respectă promisiunea și le pune în aplicare la scară mult mai largă.

Într-un efort de a crește veniturile, Trump a sugerat că ar putea impune un tarif general de 20% pentru toate bunurile importate în SUA, cu un tarif de până la 60% pentru produsele chinezești și unul de până la 2.000% pentru vehiculele construite în Mexic...

  • Victoria lui Donald Trump marchează o revenire istorică la Casa Albă – o revenire politică extraordinară care va avea probabil ramificații seismice pentru economia globală.

  • Printre promisiunile electorale ale fostului președinte se numără tarifele ridicate, reducerile fiscale, dereglementarea și retragerea din principalele acorduri globale.

  • Ben May de la Oxford Economics a declarat că impactul direct al lui Trump 2.0 asupra creșterii globale ar putea fi limitat pe termen scurt, „dar maschează implicații majore pentru comerț și compoziția creșterii, precum și pentru piețele financiare”.

Victoria electorală a lui Donald Trump marchează o revenire istorică la Casa Albă – o revenire politică extraordinară care va avea probabil ramificații seismice pentru economia globală, scrie CNBC.

Adresându-se susținătorilor săi din Florida miercuri dimineață, Trump a declarat că un „mandat puternic și fără precedent” va inaugura „epoca de aur a Americii”.

Printre promisiunile electorale ale fostului președinte se numără tarifele ridicate, reducerile de taxe, dereglementarea și retragerea din acordurile globale cheie.

Analiștii spun că este greu de stabilit măsura în care Trump va încerca să pună în aplicare aceste măsuri în al doilea său mandat de patru ani, însă consecințele acestora vor avea repercusiuni clare la nivel mondial.

Lizzy Galbraith, economist politic la administratorul de active Abrdn, a declarat că rămâne de văzut exact la ce stil de președinție se pot aștepta investitorii când Trump se va întoarce la Casa Albă.

„Congresul are un rol foarte important de jucat în acest sens”, a declarat Galbraith joi la emisiunea «Squawk Box Europe» de la CNBC.

„Dacă Trump va avea controlul unificat asupra Congresului, așa cum pare foarte probabil și ne așteptăm să se întâmple în următoarele săptămâni și zile, atunci va avea o mai mare libertate pentru a-și pune în aplicare agenda de reducere a taxelor, agenda de dereglementare, de exemplu, dar este probabil să vedem și elemente ale politicii sale comerciale alături de acestea”.

În ceea ce privește tarifele, Galbraith a afirmat că există în prezent două școli de gândire. Fie Trump încearcă să le folosească ca instrument de negociere pentru a obține concesii de la alte părți – fie își respectă promisiunea și le pune în aplicare la scară mult mai largă.

Cuvântul preferat al lui Trump

Trump a descris anterior „tariful” drept cuvântul său preferat, numindu-l „cel mai frumos cuvânt din dicționar”.

Într-un efort de a crește veniturile, Trump a sugerat că ar putea impune un tarif general de 20% pentru toate bunurile importate în SUA, cu un tarif de până la 60% pentru produsele chinezești și unul de până la 2.000% pentru vehiculele construite în Mexic.

Pentru Uniunea Europeană, Trump a declarat că blocul celor 27 de țări va plăti un „preț mare” pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane.

„Acum, cred că merită subliniat faptul că noi credem că în orice situație în care Trump folosește tarifele destul de des, principalul său obiectiv va fi China. Și nu credem că promisiunea tarifară secundară a lui Trump – acel tarif de bază, care ar afecta companiile europene – ar fi atât de fezabilă”, a declarat Galbraith.

“Prin urmare, nu este neapărat să vedem ceva de genul unui tarif de bază aplicat care ar afecta cu adevărat produsele europene, deși există încă o posibilitate clară ca anumite produse europene să fie afectate”, a adăugat ea.

Analiștii au avertizat că planul lui Trump de a impune tarife universale este foarte probabil să crească prețurile pentru consumatori și să încetinească cheltuielile.

Europa

Ben May, director de cercetare macro globală la Oxford Economics, a declarat că impactul direct al lui Trump 2.0 asupra creșterii economice este probabil să fie limitat pe termen scurt, „dar maschează implicații majore pentru comerț și compoziția creșterii, precum și pentru piețele financiare”.

De exemplu, May a spus că într-un scenariu în care aspectele cele mai radicale ale agendei politice a lui Trump sunt adoptate, în special în ceea ce privește tarifele, impactul la nivel mondial va fi „foarte considerabil”.

„Incertitudinea cu privire la poziția lui Trump față de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu sporește, de asemenea, riscul unei instabilități mai mari în ambele regiuni, care ar putea afecta creșterea regională și chiar globală”, a adăugat el.

Europa este văzută ca un perdant al unei președinții Trump, spune strategul Barclays

Perspectiva unei a doua președinții Trump a fost mult timp văzută ca fiind negativă pentru Europa și Uniunea Europeană în general.

Cu toate acestea, analiștii de la Signum Global Advisors au declarat miercuri într-o notă de cercetare că „amploarea acestui adevăr rămâne subapreciată”.

Ei au susținut că UE va fi probabil „cel mai mare perdant al unei a doua ere Trump”, citând tensiunile comerciale, o frustrare continuă față de deciziile politice europene cheie și dorința probabilă a lui Trump de a dubla avantajul Americii în atragerea relocării capitalului.

Asia

Analiștii de la Macquarie Group au declarat joi că, la prima vedere, victoria electorală a lui Trump este „o veste proastă pentru Asia”, în special pentru China, dar regiunea este „mai pregătită” decât în 2016, când s-a instalat pentru prima dată la Casa Albă.

„Un principiu-cheie al campaniei lui Trump a fost creșterea tarifelor. Deși bine teleghidate, vânturile potrivnice care sunt susceptibile de a afecta Asia, în special China, ar trebui să crească volatilitatea și să comprime multiplii pe măsură ce prevalează incertitudinea”, a declarat analistul de la Macquarie Group într-o notă de cercetare.

„Un contrabalans la acest lucru este o probabilă accelerare a măsurilor de stimulare din China”, au adăugat aceștia. „Guvernul chinez și-a conturat deja ambițiile de a susține creșterea economică la nivelul de 5% și de a aborda problemele de pe piața imobiliară pentru a susține încrederea consumatorilor interni.”

Mitchell Reiss, un diplomat american și membru distins al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI), a declarat că este probabil să existe unele diferențe față de cartea de joc a lui Trump de această dată.

„Cred că președintele ales Trump a spus că ar dori să crească din nou tarifele asupra Chinei până când terenul de joc este egal, în opinia sa”, a declarat Reiss joi pentru «Squawk Box Europe» de la CNBC.

„Ceea ce a fost interesant data trecută, când Trump a câștigat, a fost numărul de șoimi ai Chinei care făceau parte din administrația sa. Aceasta a fost o administrație foarte dură în ceea ce privește personalul și în ceea ce privește punctul lor de vedere cu privire la modul în care au văzut China ca un adversar, expansionist în Marea Chinei de Sud și contrar valorilor americane și prietenilor și aliaților din întreaga lume”, a continuat el.

„Deci, nu cred că acest lucru se va schimba. Cred că acest lucru ar putea fi atenuat un pic de interacțiunea economică pe care o avem cu China, dar cred că va fi o relație complicată în viitor.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!