Iată câteva dintre problemele care stau la baza relațiilor dintre Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, potrivit Reuters, care urmează să se întâlnească miercuri în Rusia, în marja summitului grupării BRICS, la care Turcia, membră NATO, și-a exprimat interesul de a adera:
RESPECT PRUDENT
Relațiile dintre președinții turc și rus, care au fost în funcție timp îndelungat, sunt uneori tensionate, dar ambii au respins influența SUA și, în moduri diferite, au modelat conflictele militare din Caucazul de Sud până în Siria și Africa de Nord.
Erdogan a declarat că relația sa cu Putin se bazează pe o „înțelegere comună, încredere reciprocă și respect”. Putin l-a numit pe Erdogan un „lider puternic” și un partener „de încredere”, spunând totodată că nu i-a fost întotdeauna ușor să trateze cu el.
Cele două țări, ambele cu coaste la Marea Neagră, au extins cooperarea în domeniul comerțului, turismului și energiei de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, deși Turcia s-a opus intervenției Moscovei și a furnizat Kievului drone de atac.
Puterea militară Rusia și puterea regională Turcia au sprijinit părți opuse în războaiele din Siria și Libia și nu au fost întotdeauna pe aceeași lungime de undă în conflictele dintre Armenia și Azerbaidjan privind regiunea Nagorno-Karabah.
În Siria, Putin l-a susținut pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce Erdogan a sprijinit luptătorii rebeli. Pentru a evita amenințarea unei confruntări directe la începutul anului 2020, cei doi au încheiat o serie de acorduri de încetare a focului după ce 34 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian în Idlib, unde patrulau avioane rusești.
În 2019, Turcia și-a înfuriat aliații din NATO cumpărând rachete rusești S-400, sisteme de apărare aeriană despre care alianța occidentală de apărare a avertizat că sunt incompatibile cu sistemele sale și reprezintă un risc de securitate.
Ca răspuns, Washingtonul a impus sancțiuni asupra industriilor de apărare ale Turciei și a exclus-o dintr-un program de avioane de luptă F-35 în care era producător și cumpărător.
De atunci, Ankara nu a mai utilizat bateriile S-400, dar susține că acestea sunt pregătite.
REZERVE DE ENERGIE, ALEGERI ȘI VALUTĂ
Atunci când prețurile la energie au crescut vertiginos odată cu invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022, Turcia a fost vulnerabilă, în calitate de importator al aproape tuturor nevoilor sale de energie, cu o economie afectată de o prăbușire monetară care a alimentat inflația și i-a epuizat rezervele valutare.
Rusia, cel mai mare furnizor de gaz al Turciei, a oferit Ankarei un colac de salvare, permițându-i să amâne plata importurilor de gaz până în 2024, o măsură care, potrivit unor surse, a acoperit plăți în valoare de până la 4 miliarde de dolari.
Acordul a ajutat autoritățile turce să mențină suficiente rezerve pentru a stabiliza lira până la alegerile din mai 2023, câștigate la limită de Erdogan. Ulterior, moneda a atins noi minime.
Chiar înainte de vot, contracandidatul lui Erdogan a acuzat Rusia de interferență în afacerile interne ale Turciei și a declarat că partidul său are dovezi – fără a dezvălui vreuna – că aceasta se află în spatele publicării de conținut online „deep-fake”.
Atât Kremlinul, cât și Erdogan au respins acuzația și au continuat extinderea cooperării în domeniul energiei, inclusiv la centrala nucleară Akkuyu din Turcia. Agenția rusă pentru energie nucleară Rosatom a construit centrala, a cărei deschidere a fost amânată după ce Germania a reținut părți esențiale.
În 2022, Putin a propus crearea unui „hub de gaz” rusesc în Turcia, care ar ajuta-o să redirecționeze exporturile, după ce țările europene au redus importurile din cauza războiului din Ucraina.
Turcia negociază propunerea și ar putea profita de infrastructura sa extinsă de gaze pentru a deveni un furnizor alternativ pentru țări precum Bulgaria, Ungaria și Moldova, cu care a semnat acorduri separate în 2023.
SANCȚIUNI, COMERȚ ȘI OLIGARHI
Turcia s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei și și-a deschis porțile turiștilor și migranților ruși, inclusiv oligarhilor care caută paradisuri sigure pentru iahturile și investițiile lor. Rușii sunt acum principalii cumpărători străini de locuințe turcești.
Comerțul bilateral a atins niveluri record, exporturile turcești către Rusia crescând cu 17% până la 11 miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor Institutului de Statistică Turc.
Ankara s-a confruntat cu acuzațiile Occidentului că Rusia achiziționează bunuri legate de război, cum ar fi cipuri și semiconductori, prin Turcia și Statele Unite; țările europene au impus sancțiuni mai multor entități turcești – și au amenințat cu mai multe.
Ankara a declarat că nimic din ceea ce tranzitează teritoriul său nu este utilizat în războiul Rusiei din Ucraina.
La începutul acestui an, exportatorii turci către Rusia s-au confruntat cu mai multe probleme de plată. Kremlinul a declarat că este la curent cu înăsprirea de către băncile turcești a normelor privind clienții ruși și a colaborat cu Turcia pentru a găsi soluții reciproc acceptabile.
DIPLOMAȚIE
Turcia a păstrat legături strânse atât cu Kievul, cât și cu Moscova, a găzduit discuții între cele două părți în 2022 și s-a poziționat ca un facilitator natural al viitoarelor negocieri de pace.
Putin și Erdogan au avut mai multe convorbiri telefonice și o mână de întâlniri de la începutul războiului, contacte care i-au oferit președintelui rus o platformă alături de un lider NATO și NATO o linie sigură către Moscova.
Subliniind echilibrul său cu Rusia și NATO, Erdogan și-a declarat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la alianța militară, dar a amânat cererea de aderare a Suediei.
Diplomația Turciei și controlul asupra strâmtorilor care leagă Marea Neagră de piețele mondiale au plasat-o în centrul unui acord între Rusia, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite privind trecerea în siguranță a exporturilor agricole ucrainene și creșterea exporturilor rusești.
ONU a evidențiat rolul lui Erdogan în negocierea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră din 2022, despre care a afirmat că a contribuit la reducerea foametei în lume prin eliberarea exporturilor a doi producători mondiali de top.
Putin a renunțat la acord în iulie 2023, în ciuda rugăminților adresate de Turcia ambelor părți, invocând obstacole în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești și întrebări cu privire la destinațiile cerealelor ucrainene.
În ultimele luni, Turcia și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se alătura grupului BRICS, format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, și care s-a extins pentru a include Etiopia, Iranul, Egiptul și Emiratele Arabe Unite.
Ankara vede în BRICS o oportunitate pentru o cooperare economică mai strânsă cu statele membre, mai degrabă decât o alternativă la legăturile sale occidentale și la statutul de membru NATO.
Ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, a declarat pentru Reuters în iunie că, deși speră ca Turcia să nu adere la BRICS, o astfel de mișcare nu ar schimba alinierea sa la Occident.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).