6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Analize și Trenduri – Cererea scăzută de gaze în industria Germaniei, indicator pentru slăbirea celei mai mari economii europene – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Producătorii germani din industria metalurgică, a echipamentelor și a produselor chimice şi-au redus anul trecut producţia, în urma efectelor crizei energetice din Germania, un semn că situaţia precară din industrie se extinde.

Preţurile record, cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care au afectat livrările în 2022, nu mai sunt acum de actualitate, dar înrăutăţirea condiţiilor economice afectează cererea la fel de mult.

Folosirea gazelor în industria europeană ar urma să rămână cu aproximativ 20% sub nivelul din 2021, conform datelor S&P Global Commodity Insights, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres.

Producătorii germani din industria metalurgică, a echipamentelor și a produselor chimice şi-au redus anul trecut producţia, în urma efectelor crizei energetice din Germania, un semn că situaţia precară din industrie se extinde.

Preţurile record, cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care au afectat livrările în 2022, nu mai sunt acum de actualitate, dar înrăutăţirea condiţiilor economice afectează cererea la fel de mult. Folosirea gazelor în industria europeană ar urma să rămână cu aproximativ 20% sub nivelul din 2021, conform datelor S;P Global Commodity Insights, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres.

„Nu mai este vorba doar despre preţuri, ci despre condiţiile economice. Vedem multă incertitudine şi slăbiciune”, a apreciat Erisa Pasko, analist la Energy Aspects.

Activități industriale în scădere

Declinul este evident în parcul industrial de produse chimice Gendorf, aflat la o oră de Munchen. Aici lucrează aproximativ 4.000 de oameni la firme de produse chimice cum ar fi 3M Co, Clariant AG şi Westlake Vinnolit GmbH.

Parcul este în mare măsură dependent de aprovizionarea cu gaze pentru a genera electricitatea de care are nevoie anual – peste un terawatt pe oră (TWh) – echivalentul aprovizionării a aproximativ 300.000 de gospodării, dar anul acesta va fi nevoie de o cantitate de gaze mai redusă.

„Nu există indicii în prezent că situaţia se va îmbunătăţi. Tendinţa ar putea duce la o scădere semnificativă a activităţii pe termen lung”, a afirmat Tilo Rosenberger-Süß, purtător de cuvânt al companiei care operează parcul industrial, InfraServ Gendorf.

Scăderi și în industria chimică

În pofida unei scăderi de 80% a preţului la gaze faţă de 2022, industria germană mare consumatoare de energie se confruntă cu dificultăţi, în special pe segmentul de produse chimice.

VCI, grupul comercial german pentru industria chimică, se aşteaptă ca producţia pe acest segment, excluzând produsele farmaceutice, să scadă cu 11% în 2023. Şi Consiliul european pentru industria chimică anticipează anul acesta un declin de 8% în regiune, fără o redresare iminentă.

Analiștii prevăd o contractare a economiei

Germania are un rol critic în slăbiciunea industriei. Cea mai mare economie europeană a început trimestrul trei cu cel mai sever declin al comenzilor industriale din 2020.

Scăderea activităţii în industrie este probabil suficient de severă ca să ducă la o contractare a economiei în perioada iulie-septembrie 2023, conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

După investiţii masive în infrastructura pentru gaze naturale lichefiate (GNL), riscul penuriei în această iarnă este limitat, dar există temeri privind extinderea scăderii activităţii economice.

Cerere mai ridicată pentru îngrășăminte

În condiţiile în care economiile din Europa sunt afectate de dobânzile ridicate, există temeri că niciodată nu se va redresa cererea de gaze. Chiar dacă unele companii au trecut la energia regenerabilă, altele s-au mutat în alte zone ale globului.

Totuşi, există şi semne de redresare în prelucrarea petrolului, iar unele segmente sunt prea importante pentru a fi redusă producţia prea mult timp.

Yara International ASA, cel mai mare producător de îngrăşăminte din Europa, se aşteaptă în acest an la o cerere mai ridicată pentru amoniac. Doar 10% din capacitatea companiei din Europa este redusă, faţă de un nivel de 30% la începutul anului, a informat Yara.

„Volatilitatea preţurilor distorsionează piaţa şi achiziţiile, dar în cele din urmă fermierii şi distribuitorii trebuie să cumpere, deoarece piaţa are nevoie de îngrăşăminte pentru a produce alimentele de care are nevoie omenirea”, a apreciat Magnus Ankarstrand, vicepreşedinte executiv al Yara.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!