♦ În martie 2018, Srini Gopalan – pe atunci şeful afacerilor din Europa pentru Deutsche Telekom spunea pentru ZF că în România e prea puţin profit şi prea mare competiţie în piaţa de telecom, dar că situaţia se va schimba ♦ Într-adevăr, după cum dezvăluia ulterior pentru ZF Stephane Richard, fost CEO al grupului Orange, în 2018 nemţii luaseră decizia să plece din România şi demaraseră negocierile în această direcţie ♦ Cinci ani şi jumătate mai târziu, nemţii au finalizat exitul de pe fix (iar Orange se străduie acum să integreze fostul Romtelecom) dar par blocaţi în vânzarea diviziei mobile ♦ În 2020 o tranzacţie aproape finalizată cu Digi ar fi fost ruptă brusc, iar apoi, alte încercări cu United Group (Spas Roussev) şi fondul de investiţii ACP nu au dus nicăieri ♦ Cum s-ar schimba piaţa dacă nemţii ar decide să vândă unui operator care e deja prezent în România?
„Facem două lucruri în România. Obiectivul principal este să stabilizăm businessul, deoarece dacă dorim să ne evaluăm opţiunile strategice, avem nevoie de un activ performant. În acelaşi timp, suntem deschişi şi explorăm orice opţiune strategică care apare“. De trei ani de zile, de când s-a anunţat public semnarea contractului de vânzare a Telekom Fix – fostul Romtelecom – cu francezii de la Orange, oficialii grupului elen OTE primesc trimestrial, la întâlnirile cu investitori şi analişti, măcar o întrebare despre ce se întâmplă cu Telekom România Mobile şi dacă s-a găsit o soluţie pentru ieşirea de pe piaţă, iar Babis Mazarakis – directorul financiar al OTE, cel citat şi mai sus, este de regulă cel care îşi asumă livrarea unui răspuns, aproape de fiecare dată exact precum cel de mai sus. „Stabilizăm businessul, luptăm pentru clienţi, căutăm opţiuni“.
Eforturile grupului elen OTE, sau mai bine zis ale gigantului german Deutsche Telekom – acţionarul majoritar, de a găsi cumpărători pentru businessul din România datează din anul 2018. Atunci, când germanii încă mai aveau afaceri de circa un miliard de euro pe an pe plan local, dar o marjă a profitului operaţional de sub 20% şi în continuă deteriorare – faţă de o marjă de câştig de peste 40% pe celelalte pieţe ale grupului DT, la Bonn s-a decis lansarea operaţiunii de exit. Într-un fel, indianul Srini Gopalan anunţa această evoluţie într-un interviu pentru ZF din martie 2018. „Cred că vom vedea o consolidare a pieţei de telecom din România în următorii ani, sunt prea mulţi jucători. Pentru că pe piaţă sunt prea mulţi jucători nivelul profitabilităţii este foarte mic, iar de aceea capacitatea de a reinvesti pe această piaţă este destul de limitată (…) Aici este vorba de structura pieţei. Sunt prea mulţi jucători pe piaţă, aceasta este problema fundamentală“, spunea Gopalan.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).