25 C
București
luni, septembrie 9, 2024

Analize și Trenduri – Cererile ţărilor de a nu mai folosi dolarul american pentru comerț sunt în creștere, dar moneda americană este încă dominantă – CNBC – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Din ce în ce mai multe state – de la Brazilia la țările din Asia de Sud-Est – cer ca schimburile comerciale să fie efectuate în alte valute, în afară de dolarul american, potrivit CNBC.

Dolarul american a fost rege în comerțul global zeci de ani – nu doar pentru că SUA este cea mai mare economie din lume, ci și pentru că petrolul, o marfă cheie necesară tuturor economiilor mari și mici, este plătit în dolari.

Dar, de când Rezerva Federală s-a angajat într-un parcurs de majorări agresive ale ratelor pentru a lupta împotriva inflației interne, multe bănci centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor pentru a stopa ieșirile de capital și o depreciere bruscă a propriilor monede...

  • Din ce în ce mai multe țări – de la Brazilia la țările din Asia de Sud-Est – cer ca schimburile comerciale să fie efectuate în alte valute, dorind să nu mai folosească dolarul american.

  • Riscurile geopolitice și dinamica economică au accelerat tendința de îndepărtare de dolarul american.

Cererile ţărilor de a nu mai folosi dolarul american pentru comerț sunt în creștere. Din ce în ce mai multe state – de la Brazilia la țările din Asia de Sud-Est – cer ca schimburile comerciale să fie efectuate în alte valute, în afară de dolarul american, potrivit CNBC.

Dolarul american a fost rege în comerțul global zeci de ani – nu doar pentru că SUA este cea mai mare economie din lume, ci și pentru că petrolul, o marfă cheie necesară tuturor economiilor mari și mici, este plătit în dolari. Majoritatea mărfurilor sunt, de asemenea, cotate și tranzacționate în dolari americani.

Dar, de când Rezerva Federală s-a angajat într-un parcurs de majorări agresive ale ratelor pentru a lupta împotriva inflației interne, multe bănci centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor pentru a stopa ieșirile de capital și o depreciere bruscă a propriilor monede.

„Diversificându-și rezervele într-un portofoliu de mai multe valute, poate că pot reduce această presiune asupra sectoarelor lor externe”, a spus Cedric Chehab de la Fitch Solutions.

Totuşi, dolarul american rămâne dominant în rezervele valutare globale, chiar dacă cota sa în rezervele valutare ale băncilor centrale a scăzut de la peste 70% în 1999, arată datele FMI.

Dolarul american a reprezentat 58,36% din rezervele valutare globale în al patrulea trimestru a anului trecut, potrivit datelor din Compoziția valutară a rezervelor valutare (COFER) a FMI. Comparativ, euro este pe locul al doilea, reprezentând aproximativ 20,5% din rezervele valutare globale, în timp ce yuanul chinezesc a reprezentat doar 2,7% în aceeași perioadă.

China este unul dintre cei mai activi jucători în eliminarea dolarului,  având în vedere poziția sa dominantă în comerțul global și fiind a doua economie din lume.

Pe baza calculelor CNBC ale datelor FMI cu privire la direcția comerțului din 2022, China continentală a fost cel mai mare partener comercial pentru 61 de țări combinând atât importurile, cât și exporturile. Spre comparație, SUA au fost cel mai mare partener comercial pentru 30 de țări.

„Pe măsură ce puterea economică a Chinei continuă să crească, asta înseamnă că va exercita mai multă influență asupra instituțiilor financiare globale și comerțului etc.”, a declarat Chehab pentru CNBC săptămâna trecută.

China – de multă vreme printre primii doi deținători străini ai obligaţiunilor Trezoreriei SUA – și-a redus în mod constant deținerile de titluri de Trezorerie ale SUA.

China continentală deținea aproape 849 de miliarde de dolari din titluri ale trezoreriilor americane în februarie anul acesta, arată cele mai recente date ale Departamentului de Trezorerie al SUA. Este la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani, conform datelor istorice.

Schimbarea dinamicii

Dar China nu este singura țară care solicită o schimbare de la dolarul american.

Președintele brazilian Lula a făcut o vizită de stat la Beijing în aprilie, unde se pare că a cerut o dependență redusă de dolarul american pentru comerțul global. Comerțul dintre Brazilia și China a atins 150 de miliarde de dolari în 2022, o creștere cu 10% față de anul precenden, potrivit S&P Global Market Intelligence.

De asemenea, în timpul unei vizite recente în China, prim-ministrul Malaeziei Anwar Ibrahim a sugerat înființarea unui „Fond Monetar Asiatic” pentru a reduce dependența de dolarul american. Într-un interviu din 6 aprilie acordat CNBC, ministrul comerțului din Malaezia a recunoscut îngrijorările Malaeziei cu privire la dependența Asiei de dolarul american.

La reuniunea miniștrilor de finanțe și a băncilor centrale ASEAN din Indonezia din martie, factorii de decizie au discutat, de asemenea, ideea de a reduce dependența de dolarul american, yenul japonez și euro și de a „trece la decontări în monede locale”.

La începutul lunii aprilie, mass-media indiană a raportat că Ministerul Afacerilor Externe (MEA) a anunțat că India și Malaezia încep să își stabilească comerțul cu rupia indiană.

Beneficii economice

Analiştii spun că schimbarea dinamicii economice globale conduce la aşa-numita tendinţă de dedolarizare, de care pot beneficia economiile locale în mai multe moduri.

Tranzacționarea în monede locale „permite exportatorilor și importatorilor să echilibreze riscurile, să aibă mai multe opțiuni de investit, să aibă mai multă certitudine cu privire la venituri și vânzări”, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC fostul ambasador brazilian în China, Marcos Caramuru.

Dolarul este încă rege

În ciuda erodării lente a hegemoniei sale, analiștii spun că nu este de așteptat ca dolarul american să fie detronat în viitorul apropiat – pur și simplu pentru că nu există alternative în acest moment.

“Euro este oarecum o uniune fiscală și monetară imperfectă, yenul japonez, care este o altă monedă de rezervă, are tot felul de provocări structurale în ceea ce privește volumul mare de datorii”, a declarat Chehab pentru CNBC. Yuanul chinezesc este, de asemenea, insuficient, a spus Chehab.

„Dacă te uiți la rezervele de yuani ca o cotă din rezervele totale, este doar aproximativ 2,5% din rezervele totale, iar China are încă restricții de cont curent”, a spus Chehab, adăugând: „Asta înseamnă că va dura mult timp pentru a înlocui dolarul din comerţul global”.

Datele FMI arată că, începând cu al patrulea trimestru al anului 2022, mai mult de 58% din rezervele globale sunt deținute în dolari americani, adică mai mult decât dublul cotei euro, a doua cea mai deținută monedă din lume.

Sistemul internațional de rezerve „este încă un sistem dominat de rezervele SUA”, a spus Chia de la NatWest.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!