37.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Analize și Trenduri – CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului: creşterea cu 5,2 puncte pentru condiţiile curente şi...

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%.

În, acelaşi timp, peste 75% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului: creşterea cu 5,2 puncte pentru condiţiile curente şi, în acelaşi timp, scăderea cu 4,7 puncte pentru anticipaţii care au un orizont de 12 luni.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%. În, acelaşi timp, peste 75% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.

“Deşi, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie creşte, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice şi incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţi, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o majorare a preţurilor. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,4%, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea de 2,7%.

Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

În exerciţiul din luna martie a fost realizat şi un sondaj privind evoluţia ratei inflaţiei în anii următori precum şi cu privire la evoluţia ratei de dobândă de politică monetară. Astfel, 29% dintre participanţii la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024. În ceea ce priveşte intrarea ratei inflaţiei în intervalul ţintă (1,5% – 3,5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!