34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Analize și Trenduri – China, Germania și Polonia cumulează jumătate din deficitul comercial al României – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Lor li se adaugă alte cinci state cu care avem peste 400 milioane euro deficit, unde Belgia, Cehia, Slovacia și Irlanda par a face parte din „peisaj” dar avem și o apariție balcanică mai dificil de explicat, Grecia, în raport cu care nu reușim decât un grad de acoperire de 60%, similar celui cu Olanda.

Aproximativ jumătate din deficitul comercial a rezultat din relațiile economice cu China, Germania și Polonia (circa 14,4 miliarde euro dintr-un total de 28,9 miliarde euro).

De reținut gradul foarte redus de acoperire pe relația cu principalul partener mondial (doar 12,7%) dar și faptul că importurile din Polonia (precum și cele din Ungaria) au fost mai mari decât cele din China.

de Dan Pălăngean

Potrvit datelor INS, în structura pe țări partnere cu care s-au derulat schimburile de mărfuri pe parcursul anului trecut regăsim pe primele cinci poziții Germania, Italia, Franța, Ungaria și Bulgaria la export (adică cele mai mari trei economii ale UE și vecinele din Uniune), respectiv Germania, Italia, Ungaria, Polonia și China la import. 

Relevantă pentru a vedea care sunt direcțiile pe care ar trebui să mergem pentru a echilibra comerțul exterior în plan bilateral, este ierarhia țărilor cu care ieșim pe minus în urma livrărilor reciproce de mărfuri. Anul trecut au fost zece țări cu care deficitul din relațiile bilaterale a depășit pragul de 1 miliard de euro.

Lor li se adaugă alte cinci state cu care avem peste 400 milioane euro deficit, unde Belgia, Cehia, Slovacia și Irlanda par a face parte din „peisaj” dar avem și o apariție balcanică mai dificil de explicat, Grecia, în raport cu care nu reușim decât un grad de acoperire de 60%, similar celui cu Olanda.

Aproximativ jumătate din deficitul comercial a rezultat din relațiile economice cu China, Germania și Polonia (circa 14,4 miliarde euro dintr-un total de 28,9 miliarde euro). De reținut gradul foarte redus de acoperire pe relația cu principalul partener mondial (doar 12,7%) dar și faptul că importurile din Polonia (precum și cele din Ungaria) au fost mai mari decât cele din China. 

Aflată în urmă cu doar un deceniu în situație de deficit cronic față de noi, Turcia a venit puternic din urmă și a ajuns la un excedent de peste 3,3 miliarde euro, semnificativ peste cele realizate de Ungaria și Kazahstan (situate în ambele cazuri la 2,6 miliarde euro).

Dacă situația în raport cu economii dezvoltate precum Austria și Olanda nu surprinde, faptul că am ajuns să avem și un rezultat cu minus de peste 1,8 miliarde euro cu vecinii de la sud de Dunăre, mult peste cel cu Italia (1,1 miliarde euro) ar trebui să ne pună pe gânduri.

Oarecum paradoxal, România are exporturi mult mai mari și grade de acoperire semnificativ mai ridicate cu principalii parteneri comerciali, Germania (82,0%) și Italia (89,6%). Mai mult, avem excedente față de țări precum Regatul Unit (circa 1,62 miliarde euro), SUA (+774 milioane euro) și Franța (+689 milioane euro). Între ele se intercalează vecinele de la est, din spațiul ex-sovietic, Ucraina și Republica Moldova, fiecare în apropierea pragului de 1 miliard de euro.

 

Situația sugerează că avem ce vinde pe piețe unde prețurile sunt mai mari și venim cu produse bune la un cost mai rezonabil sau pe piețele mai nou orientate spre aderarea la UE dar avem realizări mai slabe atunci când competiția din Uniune pe raportul calitate/preț este mai strânsă. Inclusiv pe propria piață de consum, unde suntem concurați cu succes chiar de către colegele din fostul bloc estic.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!